IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната ускоряват спада през септември

Спез септември Евростат отчете годишно понижение на продажбите на дребно в еврозоната от 1,5%, докато през август беше измерено намаление от 1%

15:12 | 07.11.11 г.
Продажбите на дребно в еврозоната ускоряват спада през септември

Продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 0,7% през септември на месечна база, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. За Европейския съюз е регистрирано понижение от 0,3% на месечна база.

Задълбочава се годишният спад на продажбите на дребно в еврозоната, показват още данните. През септември т. г. спрямо септември 2010 г. е отчетено годишно понижение от 1,5% при 1% през август. Годишното намаление на продажбите на дребно в ЕС е 0,8%, колкото беше и през август.

Евростат коригира леко нагоре данните за продажбите на дребно през август. Според актуализацията в еврозоната е регистриран минимален растеж от 0,1%, докато предварително обявените данни показаха спад от 0,3%. Продажбите на дребно в ЕС през август са останали без промяна, докато по-рано беше обявено, че са регистрирали минимален спад.

През септември на месечна база продажбите в сектора „Хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ са останали без промяна в еврозоната и са регистрирали 0,1% спад във всички 27 държа-членки в Еврообщността. Продажбите на дребно в нехранителния сектор са се понижили със съответно 0,8% и 0,9%.

Най-големи месечни понижения на продажбите на дребно през септември са отчетени в Португалия (-3,7%), Словения (-2,1%) и Испания (-1,7%), а най-големи месечни повишения – в Полша (2,4%), Великобритания (1%) и Латвия (0,9%).

През септември на годишна база продажбите в сектора „Хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ са се понижили с 0,5% в еврозоната и с 0,4% в целия ЕС. В нехранителния сектор са регистрирани спадове от съответно 1,9% и 0,8%.

Най-големи годишни понижения са отчетени в Малка (-7,5%), Португалия (-6,2%) и Испания (-5,8%), а най-големи повишения – в Литва (10,6%), Люксембург (8,3%) и Латвия (8,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още