IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските производители остават предпазливи в очакванията си

Компаниите не са убедени, че йената ще продължи да се обезценява, а световната икономика - да се подобрява, коментира анализатор

11:44 | 02.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Японските производители остават предпазливи в очакванията си

Японските производители продължават да са песимистично настроени въпреки обезценяването на йената напоследък, показва изследването Tankan на японската централна банка, цитирано от ВВС.

Доверието на големите производители от януари до март остава на ниво от -4 пункта, запазвайки резултата от предходното тримесечие.

Изследването се взема предвид от японската централна банка при определяне на монетарната ѝ политика. Анализатори смятат, че е вероятно слабите данни да увеличат натиска върху финансовата институция за разширяване на стимулиращите мерки.

„Резултатите от проучването Tankan увеличават вероятността от допълнително разхлабване, което бе предвиждано от японската централна банка за този месец, като е възможно то да се случи по-скоро през следващата седмица, отколкото на 27 април“, заяви Масамичи Адачи от JP Morgan Securities.

Предварителните прогнози на експертите бяха за ръст на показателя до -1, а като основания те посочиха слабата йена и икономическото възстановяване в САЩ.

Йената се обезцени с почти 8% спрямо американския долар от началото на годината. Въпреки това обаче производителите остават предпазливи.

„Макар да са налице нарастващи очаквания за икономическото възстановяване, компаниите се съмняват дали йената ще продължи да поевтинява и дали световната икономика ще продължи да се подобрява“, посочи Адачи.

"Американската икономика е стабилна, но ръстът в Китай се забавя и остават притесненията за Европа“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още