IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключова китайска лихва нарасна, очаква се понижаване на банковите резерви

Ликвидността на пазара е свита и трейдъри смятат, че Китайската национална банка ще бъде принудена да действа

12:35 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ключова китайска лихва нарасна, очаква се понижаване на банковите резерви

Ключов краткосрочен лихвен процент в Китай нарасна с 14 базисни пункта, докато банките трупат кеш, за да се подготвят за извънредни плащания в началото на следващия месец, а пазарът очаква поредно понижаване на изискванията за банкови резерви в страната, съобщи Ройтерс.

Претеглената 7-дневна лихва по репосделките се повиши до 4,1240%, след като вчера затвори на ниво от 3,9832%.

Еднодневната лихва по репосделките нарасна до 3,6038% от 3,5666%, но 14-дневната се понижи заради очакванията, че ликвидните условия може да се подобрят след 5 юли, заявиха трейдъри.

Напоследък китайският пазар страда от свиване на ликвидността. Тя е ограничена заради нуждата на банките от повече средства, за да изпълнят регулаторните изисквания за полугодието, като например съотношението за отпуснатите кредити спрямо привлечените депозити и голямото първично публично предлагане, което замрази 31 млрд. юана (4,9 млрд. долара) от пазара през тази седмица.

За китайските банки има и изискване да коригират резервите си по депозитите на всяко 5-то, 15-то и 25-то число от месеца.

Трейдъри отбелязаха, че напоследък депозитите са нараснали рязко, тъй като банките са успели да привлекат повече спестители, за да подсилят финансовото си състояние на полугодието. Повече депозити обаче увеличават размера на средствата, които банките трябва да заделят като плащания на 5 юли, обясниха те.

„Дори големите банки изглежда разполагат с ограничен кредитен ресурс, задържайки разходите за краткосрочно финансиране на високи нива“, заяви дилър в китайска търговска банка в Шанхай. „Но централната банка действа, за да помогне на пазара, и пазарът очаква тя да понижи изискванията за банковите резерви през юли“, добави той.

Китайската национална банка изля 198 млрд. юана на пазара през тази седмица чрез редовни операции, което е доста над употребените за същата цел 55 млрд. юана през миналата.

Изправена пред по-тежко от очакваното икономическо забавяне, финансовата институция понижи коефициента за задължителните резерви на два пъти от началото на годината, а веднъж намали и основния лихвен процент.

Действията бяха предприети отчасти и заради удара, който забавянето нанесе върху входящите капиталови потоци в Китай и ограниченото парично предлагане в системата.

През юни банката съобщи, че през миналия месец тя и китайски финансови институции са закупили чужда валута на стойност 23,4 млрд. юана при нетни продажби на стойност 60,6 млрд. юана през април.

Средните месечни покупки на чужда валута за първите 5 месеца на 2012 г. са само 50,7 млрд. юана, което е рязък спад спрямо средния показател от 231,6 млрд. юана месечно през 2011 и 272,4 млрд. юана през 2010 г.

От около 10 години централната банка влива средства в системата чрез изкупуването на чужда валута, за да запази юана стабилен. Това е и основният източник на парично предлагане в китайската финансова система.

Според трейдъри банката може да изчака икономическите данни за юни, които ще станат известни в средата на юли, за да реши дали де предприеме поредно понижаване на коефициента на банковите резерви.

„Съдейки по острия недостиг на ликвидност на пазара, понижаването на коефициента за банковите резерви изглежда неизбежно и Китайската национална банка може просто да иска да подбере подходящия момент“, заяви дилър в азиатска банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още