IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в еврозоната остава под натиск и през юни

Продажбите на дребно са регистрирали ръст през май, но той не успява да компенсира спада от април

14:53 | 04.07.12 г.
Секторът на услугите в еврозоната остава под натиск и през юни

Секторът на услугите в еврозоната остава в зоната на свиване през юни, а доверието на бизнеса е намаляло, сочат изследвания на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от ВВС.

Степента на свиване на сектора на услугите обаче е малко по-слаба в сравнение с май при финансовите услуги и дистрибуцията.

Компаниите от сектора пък продължават да се освобождават от персонал за шести пореден месец. „Загубата на работни места нараства вследствие от спада в търсенето, тъй като компаниите търсят начини за понижаване на разходите и се подготвят за възможността по-тежките времена все още да не са настъпили“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

В най-тежко положение в сектора е работната сила в Испания и Италия, но свиване на работните места има и във Франция и Ирландия.

Секторът на услугите в Германия остава в застой, но компаниите се противопоставят на общата тенденция за еврозоната, наемайки допълнителен персонал.

Окончателният съвкупен индекс на Markit за производството през юни в еврозоната е достигнал 46,4 пункта през юни при 46,0 пункта през май, но остава под 50 пункта, които разделят ръста от спада.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите е нараснал до 47,1 пункта при 46,7 пункта през май.

Сред най-тежко засегнатите в региона е секторът на продажбите на дребно, макар и той да регистрира известно подобрение спрямо май, сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат. Продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с 0,6% през май след спад от 1,4% през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още