IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай достигна 30-месечно дъно

Индустриалното производство обаче изненадващо забавя скоростта си

11:15 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инфлацията в Китай е най-ниска от 30 месеца насам. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Инфлацията в Китай е най-ниска от 30 месеца насам. Снимка: Getty Images News

Ценовият натиск в Китай отслабва все повече. През юли годишната инфлация падна до 1,8% от 2,2% през юли, като това е най-ниското ѝ равнище от 30 месеца насам, показват официални данни от четвъртък. Експерти твърдят, че данните позволяват на властите в Пекин да разхлабят паричната политика след намаляването на лихвата през юни и юли, за да се подкрепи спадащата икономика, предаде Ройтерс.

„Изглежда еднозначно, че през тази година инфлацията ще е под официалната заложена цел от 4%“, казва анализаторът от Nomura Джан Джъуей. „По този начин правителството може да се фокусира спокойно върху ръста на икономиката“.

Особено ако и от промишлеността не постъпват сигнали за инфлационен натиск. Цените на производителите паднаха дори с 2,9 процента на годишна база. Това е повече от очакваното от анализаторите и е най-големият спад от октомври 2009 г. насам.

Но от Китай идват и лоши макроикономически данни. Индустриалното производство изненадващо забавя скоростта си.

През юли темпът на растеж се забавя до 9,2% спрямо предходната година, след като месец по-рано бе отчетено нарастване от 9,5%, показват официалните статистически данни, публикувани в четвъртък.

Това е най-ниското увеличение на годишна база за повече от три години и е по-малко от очакваното от икономистите. Те бяха предсказали средно увеличение до 9,8%. Продажбите на дребно са се увеличили през юли с 13,1% на годишна база, но и те също са под очакванията, които бяха за ръст от 13,7 процента.

Според очакванията на изследователски институт китайската икономика може да отчете ръст за 2012 г. в размер на до 8%. Подобен растеж може да се очаква предвид все по-възможните допълнителни мерки на правителството, заяви Ли Каи, заместник-директор на State Information Center.

През третото тримесечие ръстът ще се стабилизира, а през четвъртото отново ще поеме нагоре. През вторите три месеца на годината ръстът на икономиката се забави до 7,6% спрямо 8,1 на сто за първата четвърт. Това е и най-ниското равнище на ръст от първото тримесечие на 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още