IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Китай дава признаци за възстановяване

Секторът остава под напрежение през октомври, но поръчките за износ продължават да нарастват, сочи PMI индексът на HSBC

09:48 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Производството в Китай дава признаци за възстановяване

Производственият сектор в Китай е останал под напрежение и през октомври, но се наблюдава устойчиво възстановяване, показват предварителните резултати от проучването на нагласите сред мениджърите от сектора, предаде Ройтерс.

PMI индексът на HSBC, който отчита бизнес активността в производството, е нараснал до тримесечен максимум от 49,1 пункта през октомври.

Нивото му под 50 пункта продължава да сигнализира свиване на дейността, което потвърждава и забавянето на икономическия растеж.

Не липсват обаче сигнали за обрат – наблюдава се ръст на поръчките за износ (до шестмесечен максимум), запасите и цените.

Основна спънка пред производствения сектор на Китай обаче остават външните предизвикателства и натискът върху пазара на труда. Това предполага, че правителството в Пекин ще продължи с политиката си на икономически стимуили и през следващите месеци.

Според анализатори стимулите в Китай вече започват да действат и доказателство за това е силният ръст на износа през септември, както и увеличението на инвестициите и продажбите на дребно над очакванията.

Икономисти очакват устойчивото възстановяване да продължи на фона на ликвидните стимули. Изглежда, че икономическият растеж се стабилизира, което означава, че китайската икономика едва ли ще има нужда от агресивни действия, за да се възстанови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още