IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната продължава да се свива

Данните на Markit сочат свиване на икономиката в региона с 0,5%, посочва главният икономист на института Крис Уилямсън

13:02 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в еврозоната продължава да се свива

Индексът на производствената активност в еврозоната продължава да се понижава през октомври с по-бърз темп от очакваното, регистрирайки свиване за 14-ти пореден месец, сочат предварителните данни на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от Forexpros.

Индексът се е понижил до сезонно изгладените 45,3 пункта спрямо коригираните нагоре до 46,1 пункта данни за септември. Анализаторите очакваха индексът да регистрира подобрение до 46,6 пункта, макар и в зоната на свиване под 50 пункта.

Произведената продукция продължава да намалява вследствие на допълнителното свиване на новите поръчки. Темпото на спад обаче се е забавило леко спрямо септември, когато бе регистрирано най-голямото понижение от юни 2009 г.

В Германия спадът в производството е умерен, докато във Франция се наблюдава силно свиване на активността. Извън тези две страни обаче положението е още по-лошо, като производството е намаляло с най-бързо темпо от май.

В съобщението на Markit се посочва също, че активността в сектора на услугите регистрира минимално подобрение през октомври до 46,2 пункта от 46,1 пункта през септември, макар да остава под очакваните от анализаторите 46,5 пункта.

„В края на третото и началото на четвъртото тримесечие изследването регистрира ниво, което исторически отговаря на свиване на икономиката в региона от 0,5%“, заяви главният икономист на института Крис Уилямсън. „Много е разочароващо, това е потискащ сценарий, тъй като нещата продължават да се влошават“, добави той.

Според него въпреки че официалните данни предполагат свиване на икономиката от само 0,2%-0,3% през третото тримесечие, през четвъртото то ще се ускори допълнително.

Компаниите продължават да съкращават персонал за десети пореден месец, макар и с по-бавно темпо, като индексът за заетостта отчита подобрение до 47,1 пункта през октомври спрямо 46,4 пункта през ноември.

Проучването е проведено сред 5 000 компании от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още