IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Русия не планира да намали дела на еврото във валутните си резерви

Добре е еврото да бъде запазено като световна резервна валута, смята руският премиер

17:31 | 27.11.12 г.
<p>
	Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Руските власти не планират да намалят дела на еврото в резервите си в международна валута, тъй като Русия е уверена в бъдещето на абсолютното мнозинство икономики в еврозоната, каза по време на посещението си във Франция руският премиер Дмитрий Медведев.

„Не възнамеряваме да преразглеждаме нищо, тъй като сме убедени в силата на абсолютното мнозинство икономики на страните-членки на еврозоната“, каза Медведев след преговорите с френския си колега Жан-Мрак Еро.

Около 41% от международните резерви на Русия са в евро. Представители на руската централна банка многократно са заявявали, че не възнамеряват да свиват дела на еврото в международните резерви на страната въпреки високата волатилност на курса на валутата в условията на продължителната дългова криза.

По думите на руския премиер еврото трябва да бъде запазено като резервна валута.

„Много добре е, че светът през поредната криза стигна до положение, в което разполагаме не само с долара, а и с една много силна резервна валута – еврото. Не трябва да я губим. Защото ако отново се изправим пред криза с една-две резервни валути, това заплашва стабилността на цялата икономическа конструкция, на целия икономически световен ред“, каза Медведев.

Той обяви, че при преговорите с френското държавно ръководство е било обсъдено икономическото положение на еврозоната и изрази надежда, че Европейският съюз ще успее да стабилизира ситуацията и да постигне устойчиво развитие.

Руският премиер оцени положително и споразумението за гръцкия дълг, постигнато тази нощ от министрите на финансите на страните от еврозоната. „Надяваме се, че това е вече пълното и окончателно уреждане на въпроса, макар че животът е многолик“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още