IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е готова за рекапитализиране на банковата си система с 4,8 млрд. долара

Централната банка смята рисковете от инфлация за по-високи от тези за забавяне на икономиката

16:00 | 02.10.12 г.
<p>
	Владимир Путин по време на речта си пред форума &quot;Россия зовет!&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин по време на речта си пред форума "Россия зовет!". Снимка: Ройтерс

Ако настъпи криза през 2013 г., властите в Русия са „готови да рекапитализират банковата система със сумата от 150 млрд. рубли“ (4,8 млрд. долара) съобщи руският президент Владимир Путин при провеждането на инвестиционния форум "Россия зовет!", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин уточни, че това може да бъде направено само „ако действително е необходимо“. Той обясни, че рекапитализацията може да бъде осъществена чрез замяна на облигации от федерален заем срещу пакет от банкови дългови ценни книжа.

Руският президент обеща също да бъдат направени промени в руския данъчен кодекс с цел облекчаване на инвестициите в страната, предаде РИА Новости.

Путин направи изявлението в отговор на питане дали правителството на страната възнамерява да опрости законодателството за инвеститорите във връзка с факта, че последните промени в частта му за данъчното облагане са усложнили значително процедурите.

„Ще внесем промени в данъчното законодателство, разбираме всичко това“, отбеляза той.

Междувременно първият заместник-прeдседател на руската централна банка Алексей Улюкаев обяви, че от финансовата институция смятат рисковете от инфлация за по-силни от тези за забавяне на икономиката на страната, и не изключват както повишение, така и понижение на основния лихвен процент, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите на Улюкаев на 5 октомври ще се състои заседание на съвета на директорите на централната банка по въпроса за лихвения процент по рефинансирането. На предишното си заседание, проведено на 14 септември, съветът на директорите реши да повиши основната лихва с 25 базисни пункта до 8,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още