IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в еврозоната ще продължи и догодина

Дори в Германия икономическата активност продължава да се свива, показват данни на Markit

15:03 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията в еврозоната ще продължи и догодина

 

Темпът, с който се свива икономиката на еврозоната, се е забавил леко през ноември. Въпреки това обаче регионът ще остане в рецесия и през първото тримесечие на 2013 година.

Това показват данните за съвкупния индекс на производствената активност (PMI), изготвян всеки месец от института Markit.

През ноември стойността на показателя е 46,5 пункта – подобрение спрямо отчетените месец по-рано 45,7 пункта. Нива на индекса под 50 пункта означават, че икономиката се свива.

Макар данните да се оказаха малко по-добри от очакваното, за момента сигналите, че еврозоната може скоро да излезе от рецесията, са доста оскъдни.

„Въпреки забавянето на темпа на спад, все още изглежда, че икономиката в региона ще продължи да се свива и през първите месеци на 2013 година, тъй като слабото потребителско търсене в много от държавите се комбинира с ниско ниво на бизнес доверие и спад в глобалната търговия“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

През третото тримесечие на 2012 година икономиката на еврозоната се сви с 0,1 на сто, като прогнозите са, че спадът ще продължи и през настоящото тримесечие.

Обезпокоителна е новината, че дори при най-силната икономика в еврозоната – Германия, спадът продължава. Съвкупният PMI индекс за страната през ноевмри е 49,2 пункта. Единствената страна от валутния съюз, където стойността на показателя е над 50 пункта, е Ирландия с резултат от 55,3 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още