IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов 14-месечен връх за еврото

Обезпокоителни новини от еврозоната не спират поскъпването на единната валута

09:52 | 01.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов 14-месечен връх за еврото

Положителните настроения около еврото се запазват за пореден ден, в резултат на което единната валута покори нов 14-месечен връх. Това се случва въпреки някои сигнали, че възстановяването на икономиката на еврозоната се забавя, пише Investing.com.

Днес еврото поскъпва с 0,4% срещу долара до 1,3630 EUR/USD. Това е най-високото ниво на единната валута от ноември 2011 година насам. Според анализатори най-близката сериозна съпротива пред двойката е при 1,3767 EUR/USD, което е връх от 5 ноември 2011 година. Подкрепа пък се очаква при 1,3574 долара за евро.

Вчера излязоха данни, че най-силната икономика в еврозоната – тази на Германия, се задъхва. Те бяха свързани с продажбите на дребно, които отчетоха спад с 1,7 на сто на месечна база и 4,7 на сто на годишна. Това бе далеч над предварителните очаквания за понижение от съответно 0,1 и 1,6 на сто.

Освен това инфлацията в страната се е забавила повече от очакваното. На годишна база тя е на ниво от 1,7 на сто при очаквания за два процента.

От Франция също дойдоха обезпокоителни новини, свързани с потребителските разходи. През последния месец те не са отчели изменение, въпреки очакванията за ръст с 0,2 на сто. Потребителското доверие в Испания пък се оказа по-ниско от очакванията.

Сред по-сериозните новини, които се очакват днес, са експресните изчисления за инфлацията в еврозоната през януари, които ще излязат в 12:00 часа, както и нивото на безработица и броят нови работни места в САЩ, които се очакват в 15:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Започват коментарите как всичко това не е вярно. СТАРТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още