IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите в еврозоната и на Острова остават рекордно ниски

Централните банки се въздържаха от промени и този месец

14:52 | 07.02.13 г.
Лихвите в еврозоната и на Острова остават рекордно ниски

Централните банки на Великобритания и еврозоната отново не промениха монетарната си политика, запазвайки без изменение основните лихвени проценти и програмите за изкупуване на активи.

Английската централна банка за пореден месец не промени своята политика. Без промяна остава и програмата за изкупуване на активи от страна на институцията.

Така основният лихвен процент на Острова е запазен на рекордно ниските 0,5 на сто за 47-ми пореден месец. Размерът на програмата за изкупуване на активи пък остава 375 млрд. лири.

Решенията на институцията бяха напълно очаквани от пазарните наблюдатели и не предизвикаха някакви съществени движения. Паундът се движи около 1,5710 GBP/USD, което е ръст на британската валута с 0,35 на сто за деня.

Повече информация за решението на АЦБ се очаква на 20 февруари, когато ще бъде публикувана стенограмата от днешната среща.

ЕЦБ също остана пасивна и не поднесе изненада на пазарите. Лихвеният процент бе оставен на ниво 0,75 на сто.

Подробности за политиката, която ЕЦБ ще води през следващите месеци, се очакват по-късно днес. Ръководителят на институцията Марио Драги ще даде пресконференция, която започва в 15:30 часа българско време.

Пазарните участници ще следят тона на изказването на Драги с оглед поскъпването на еврото от последните месеци. Откакто италианецът е начело на институцията, еврото неизменно върви нагоре, което в определен етап ще започне да тежи на икономическото възстановяване.

През последните дни едината валута достигна най-високото си ниво срещу долара от ноември 2011 година досега, а спрямо йената е най-скъпа за последните почти три години.

На валутния пазар днес еврото се движи с повишение. Спрямо долара дневният ръст е 0,36 на сто до 1,3570 долара за евро. Срещу йената пък единната валута поскъпва с 0,6 на сто до 33-месечен връх от 127,45 йени за евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още