IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай съзира риск от отлив на капитали при сегашното вливане на ликвидност

Лихвеният арбитраж обаче работи в полза на привличането на капитали към страната, отчита местният валутен регулатор

16:42 | 03.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай съзира риск от отлив на капитали при сегашното вливане на ликвидност

Китай е изправен пред опасността от отлив на капитали през тази година, предупреди китайската Държавна агенция за валутен обмен, след като данни потвърдиха, че капиталовата и финансовата сметка на страната са регистрирали първия си дефицит от азиатската финансова криза досега, съобщи Ройтерс.

От китайския валутен регулатор обаче заявиха, че рисковете намаляват благодарение на разликите в лихвените проценти в световен мащаб, които привличат финансиране отвън, докато САЩ и няколко други държави продължават да прилагат свръхразхлабени монетарни политики.

Дефицитът по капиталовата и финансовата сметка на Китай е достигнал 16,8 млрд. през миналата година, макар че бе коригиран рязко в посока на понижение спрямо първоначално обявените 117,3 млрд. долара.

Отливът на капитали може да продължи и през настоящата година, ако икономиката на страната не оправдае заложените цели за растежа, а европейската дългова криза се задълбочи, посочиха още от агенцията. Според анализатори това са решаващите фактори, които са изгонили свободните инвеститори от втората по големина икономика в света през 2012 г.

„Не можем да изключим възможността от внезапен отлив на капитали“, изтъкват от китайската агенция в доклада си за платежния баланс, в който са подчертани рисковете от неуверен световен икономически растеж, макроикономическите промени, задълбочаващото се геополитическо напрежение и проблемите с националните дългове.

Азия може да понесе двоен удар от търговските търкания и политическото напрежение, ако страните от региона последват Япония в преследването на валутни политики, целящи облагодетелстване за сметка на съседите им, и обезценят своите валути с цел постигане на търговски печалби, предупреждават от регулаторния орган. 

Оттам са запазили най-тежките си оценки за Япония, която цели разхлабване на монетарната си политика и вече доведе до обезценяване на йената с 8% от началото на годината. Отношенията между двете страни винаги са били деликатни, но през миналата година се влошиха, след като двете най-големи азиатски икономики се счепкаха за собствеността върху група острови в Източнокитайско море.

„Ако азиатските икономики започнат да подражават на Япония, търговските търкания и политическите игри може да се увеличат и регионалното сътрудничество може да бъде нарушено“, подчертават от китайската агенция. „Ако йената поевтинее повече от очакваното и контролът върху инфлацията бъде изтърван, това може да предизвика отлив на капитал и недоверието на пазарите в японските държавни облигации“, добавят оттам.

От регулаторния орган обаче изтъкват, че политиките за запазване на ниски основни лихвени проценти в други държави правят Китай привлекателен за чуждия капитал. „Ако големите развити икономики продължат да прилагат политики на количествено монетарно разхлабване, положителната разлика в лихвения арбитраж тук и в чужбина ще тласне капитала към нашата страна“, се посочва в неговото съобщение.

Излишъкът по текущата сметка през четвъртото тримесечие на 2012 г. е бил коригиран в посока на понижение до 45,1 млрд. долара от първоначално обявените 65,8 млрд. долара. Поради тази причина за цялата 2012 г. излишъкът по текущата сметка на страната достига само 193,1 млрд. долара при предварително обявени 213,8 млрд. долара, посочват още от китайската агенция.

Това означава, че излишъкът по текущата сметка на Китай достига 2,3% от брутния вътрешен продукт на страната – доста под границата от 4%, предложена от бившия американски министър на финансите Тимъти Гайтнър като начин за отнемане на напрежението от валутите, преди те да са предизвикали търговска война.

От китайския регулатор обявиха също, че през четвъртото тримесечие на 2012 г. е бил постигнат излишък по капиталовата и финансовата сметка от 20 млрд. долара, докато първоначално обявените данни сочеха дефицит от 31,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още