IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дисбалансите като причина за търсене на нов икономически ред

Изкривявания и неравномерно разпределение на инвестиции и спестявания е имало и преди, така че защо да са страшни сега?

08:20 | 13.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много анализатори вярват, че глобалните дисбаланси, които характеризираха световната икономика в годините преди кризата от 2008 г., като цяло са изчезнали. Но дори излишъкът по текущата сметка на Китай и американските дефицити да са по-умерени, трудно е да твърдим, че тези дисбаланси наистина са коригирани.

Остава и един още по-важен въпрос - може ли следкризисната глобална икономика едновременно да се радва на растеж и баланс, пише Санджеев Саниал, глобален стратег на Deutsche Bank, в коментар за ProjectSyndicate.

За да отговорим на тези въпроси, е важно да разберем какво поражда динамиката на настоящата ситуация.

Балансът по текущата сметка представлява разликата между инвестициите и спестяванията в дадена икономика. През 2007 г. нивото на спестявания в САЩ достигаше 14,6% от брутния вътрешен продукт (БВП). Ето защо с инвестиции от 19,6% от БВП страната имаше дефицит  по текущата сметка. През същата година инвестициите в Китай бяха фиксирани на 41,7% от БВП, а спестяванията достигаха 51,9%.

От 2007 г. дефицитът по текущата сметка на САЩ се е свил, но не заради нарастването на спестяванията. Това на практика се случва заради колапса на инвестиционната активност в страната, докато нивата на спестявания са всъщност вече под 13% от БВП заради влошеното състояние на правителствените финанси.

Междувременно нивата на спестявания в Китай остават устойчиво високи въпреки свиването на излишъка на фона на инвестициите, достигнали 49% от БВП. С други думи днес американците пестят дори още по-малко, отколкото преди кризата, а китайците инвестират дори повече.

Евентуално възстановяване на щатската икономика в бъдеще почти със сигурност ще предизвика съживяване на инвестиционната активност, тъй като през последните години американският бизнес отложи редица неизбежни капиталови инвестиции.

Твърде вероятно е възстановяването на растежа в САЩ да доведе до дори още по-голям дефицит по текущата сметка, дори нивата на спестявания слабо да се повишат, а местният добив на енергийни суровини да ограничи вноса на газ и петрол.

Китай има точно обратният проблем. За да постигне устойчив растеж, Пекин трябва да продължи да инвестира половината от възлизащия на 9 трлн. долара брутен вътрешен продукт (БВП) – съвсем не лесна задача за страна, която вече разполага с чисто нови магистрали и летища.

Всъщност през следващото десетилетие, докато Китай се опитва да пренасочи икономиката си към производство с повече добавена стойност, необходимостта от нови инвестиции ще намалее дори още повече.

Разбира се, нивата на спестявания в Китай също ще се понижат. Опитът на Япония от 80-те години обаче демонстрира как един рязък спад на инвестициите може да генерира огромен и устойчив излишък по текущата сметка, дори когато нивата на спестяванията се понижават, а валутата поскъпва. Може да звучи парадоксално, но една по-силна валута може да стимулира външен излишък, въпреки че ще обезсърчи инвестициите в ориентираните към износ индустрии.

Последна актуализация: 20:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
"Китай ще се трансформира от "фабриката на света" в "инвеститора на света".Много интересна мисъл, само че пак си позволяваме да разсъждаваме за това, какво биха направили китайците без да ги питаме самите тях. И аз не знам какво мислят китайците, но ако те започнат да изливат пари от резервите си на Стария и Новия континент това няма да е много добре. Бен и Марио и без това изливат достатъчно. Както казва Milton Friedman, проблемът отдавна е толкова сериозен, че всички опити да бъде решен с монетарни средства са напразни. Независимо от всичко все още много хора очакват от някъде да дойдат някакви пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Пък и докъде с тези хартиени пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Не бих казал нарастват, а по скоро втората част бетонират. Та кое позволява да се бетонират? Причината е донякъде в това, че както казваш няма къде вече да се инвестира(инвестиции с поне средна възвращаемост) т.е. да се надува балона за да продължи да работи печатницата на ФЕД безпроблемно и няма кой да поема новите долари, това създава балони повсеместно. Но има и друг огромен проблем и това са дефицитите на САЩ те са огромни и няма вече кой да ги покрива, та единствения "желаещ" е ФЕД, но това няма да е вечно. Което ни връща към първия проблем няма кой да поема новите долари и това ще доведе до неговата обезценка и никой не може да я предотврати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Има доста верни неща в статията, но като цяло е абсолютно невярна. Тя ни навява на мисълта, че едва ли не Китай ще продължи да финансира дефицита на САЩ (Европа няма такъв нито Япония) още дълги години и САЩ могат да си печатат долари на воля още много време, което е абсолютна манипулация. Китай отдавна спря да купува Американски ценни книжа и няма да започне да купува отново, ако не стане някой събитие което да промени историята. Така че пак някакъв опит да прогледнат в бъдещето, но според доста субективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още