IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в еврозоната и на Острова запазват лихвите рекордно ниски

Въпреки изненадващото решение за нови стимули от страна на Япония, двете институции не заложиха на нови агресивни действия

14:52 | 04.04.13 г. 1
Централните банки в еврозоната и на Острова запазват лихвите рекордно ниски

Централната банка на Япония остана сама в изненадващото си решение за нови стимули за финансовата система. Ръководствата на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) се разграничиха от агресивния подход на японските си колеги и оставиха монетарната политика без промяна.

В еврозоната ЕЦБ запази основния лихвен процент на ниво 0,75 на сто за девети пореден месец. Това решение обаче не е достатъчно, за да се разбере какви са намеренията на банката, тъй като беше напълно очаквано от пазарите.

Повече светлина върху бъдещата посока на монетарната политика може да се очаква след 15:30 часа, когато започва редовната пресконференция на ръководителя на ЕЦБ Марио Драги.

Ръководството на Английската централна банка също не прибегна към изненада и запази основния лихвен процент без промяна на 0,5 на сто. Така бенчмаркът остава на рекордно ниско ниво за 49-ти пореден месец.

Промяна не беше предприета и по отношение на програмата за изкупуване на активи и тя остава за 375 млрд. лири.

Повече информация за решението на АЦБ ще бъде предоставена на 24 април, когато ще бъде публикуван докладът от днешното заседание. От него ще се разбере как точно са гласували отделните членове от ръководството на институцията.

Движенията на валутния пазар днес са по-резки единствено при двойката долар/йена. Японската валута губи 2,6 на сто до 95,44 йени за долар заради агресивния тон на централната банка.

Спрямо еврото днес доларът напредва с около 0,2 на сто до 1,2820 EUR/USD. Британският паунд също губи толкова срешу зелените пари до 1,51 лири за долар.

Днес търговията на фондовите борси в Европа преминава при оптимистични настроения. Малко след средата на сесията индексът на сините чипове в Германия DAX се повишава с 0,6 на сто, а във Франция САС 40 напредва с 0,85 на сто.

Далеч по-уверено нарастват индексите в Италия и Испания – с по около 1,5 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 11 години
Икономическите и финансовите министри у нас се назначават от капиталите за търговските банки, регистрирани около Виена (Уникредито, Райфайзен, ДСК) Телекомите и Електрото, които действат като мултифункционални фирми за картели. Като служител на БНБ установих, че служителите са с контрол на сизнанието с импланти и връзка на мрежата на Мтел (вкл. Калин Христов). Кризата беше замислена от спекуланти свързани с търговските банки като раздаване на достатъчно евтини кредити довели до 20 млрд загуба на фондовата борса, 10 млрд лоши кредити, 10-ки на жилищния пазар. Сега банките изтеглиха техни 10-15 млрд - депозитите да покрият лошите кредити. convergingtechnology.eu/european-commission-and-european-central-bank-opinion/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още