IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ е готова да понижи основната лихва, ако това се налага

Банката ще запази гъвкава монетарна политика толкова дълго, "колкото е необходимо", но анализатори не изключват понижаване на лихвата през май

18:29 | 04.04.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Драги: ЕЦБ е готова да понижи основната лихва, ако това се налага

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква постепенно икономическо възстановяване до края на годината, но ще наблюдава много отблизо излизащите данни и е готова да понижи основния лихвен процент, ако това е необходимо, заяви на пресконференция президентът на финансовата институция Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Драги направи изявлението, след като управителният съвет на ЕЦБ остави нейния основен лихвен процент без промяна на рекордно ниското в исторически план ниво от 0,75%, което обаче е най-високото за големите развити икономики.

Той посочи, че обсъжданията на месечното заседание на съвета са били пространни и че общото мнение е било за запазване на досегашното положение. Освен това президентът на ЕЦБ обаче добави, че централната банка ще запази гъвкава монетарна политика толкова дълго, „колкото е необходимо“.

По думите му финансовата институция остава „готова да действа“, тъй като няма гаранция, че икономиката на еврозоната ще започне да се разширява. „През следващите седмици ние ще наблюдаваме много отблизо цялата излизаща информация за икономическата и монетарната динамика и ще оценим влиянието ѝ върху перспективите за ценовата стабилност“, подчерта той.

Мандатът на ЕЦБ включва стабилност на цените, като целта за инфлацията е тя да бъде близо до, но не над 2% годишно.

Предшественикът на Драги на поста Жан Клод Трише използваше набор от кодирани изрази, за да даде знак за бъдещи действия, отнасящи се до политиката на банката, като една от тях бе „ще наблюдаваме много отблизо“. При Трише обаче обикновено фразата предшестваше промяната на лихвения процент с 2 месеца.

„Едно понижаване на основната лихва или обявяването на нестандартни не може да бъде отхвърлено на заседанието през май“, заяви по този повод анализаторът в Newedge Strategy Анализа Пиаца.

Изследване на базирания в Лондон институт Markit, публикувано днес, показа, че бизнес активността в еврозоната е продължила да се свива през март, като спадът във Франция е до 4-годишно дъно, изпреварвайки дори лошите показатели в Испания и Италия.

„Слабата икономическа активност се запази и в началото на годината, а за втората половина на годината се предвижда постепенно възстановяване, което обаче е изложено на рискове“, изтъкна Драги.

Докато светът се възстановява от финансовата криза, ЕЦБ оказа по-малка подкрепа за икономиката в сравнение с централните банки в Япония, САЩ и Великобритания, които осъществяват мащабни програми за изкупуване на активи и понижиха основните си лихвени проценти на близки до нулевите нива.

Днес разширяване на мерките в тази насока бе обявено от новия управител на Японската централна банка Харухико Курода. Това доведе до силно обезценяване на йената и свали доходността по 10-годишните японски облигации до най-ниското ѝ ниво от десетилетие.

Не е вероятно ЕЦБ да последва този начин на действие, макар че едно силно евро е последното нещо, което изисква затъналата в рецесия икономика на региона, и Драги потвърди това. „Нашият обменен курс не е цел на политиката. Той е важен за ръста и ценовата стабилност“, отбеляза той.

През тази седмица членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре предупреди държавите да не преследват директно конкурентно обезценяване, особено ако останалите централни банки разполагат с ограничено пространство за маневриране.

Президентът на ЕЦБ отбеляза също, че финансовата институция не може да замести недостига на капитал в банковата система и че не е в състояние да компенсира недостатъчните реформи, предприемани от правителството в еврозоната.

След първоначалните признаци на стабилизиране в еврозоната в началото на годината през март положението се влоши, след като Кипър избегна на косъм фалит, осигурявайки си в последния момент спасителна финансова помощ. Драги подчерта, че моделът на спасителния пакет, който включва налагане на загуби за вложителите в банките с негарантирани депозити, няма да бъде използван при бъдещи спасителни операции.

Изявлението на Драги доведе до поевтиняване на еврото, което загуби 0,7% спрямо щатския долар. Впоследствие обаче общата европейска валута заличи загубите и в към 18,00 часа се движи в паритет със „зелените пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
voltrieel
преди 11 години
Печелете по $27 на ден и $11 за всеки регистриран чрез вас човек! Това са реални пари !!!!!!!!Вижте повече информация на този сайт https://sites.google.com/site/getcashbg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 11 години
Колко още да се понижава? 0.75% - това много ли е ? Това е смешно ? Лихвата вече загуби значението си като регулатор в паричната политика ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още