IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYSE Euronext поема администрирането на LIBOR

В момента базовият лихвен процент се изчислява от Thomson Reuters по поръчка на Асоциацията на британските банкери

17:54 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
NYSE Euronext поема администрирането на LIBOR

Собственикът на Нюйоркската фондова борса е на път да поеме контрола върху един от ключовите банкови лихвени проценти, съобщава BBC. Американският борсов оператор NYSE Euronext е спечелил oбществената поръчка за контролиране на London Inter-Bank Offered Rate (LIBOR), oбявиха британските власти.

LIBOR е усредненият лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на Лондонския междубанков пазар. Той се използва като референтен курс за определяне лихвата при различни банкови услуги – от заеми за автомобили и ипотеки до сложни финансови операции по целия свят.

Информацията за новия оператор на LIBOR идва след разкритията за манипулиране на лихвения процент от страна на множество банки, в това число Barclays, UBS и RBS.

Новият оператор ще бъде базиран в Обединеното кралство и ще се регулира от британската Служба за финансов надзор (FCA).

"Тази промяна ще играе ключова роля за възстановяването на международното доверие в LIBOR", каза баронеса Хог, председател на комисията, натоварена с избора на нов оператор на лихвения процент.

"Днес отбелязваме важна стъпка в изпълнението на препоръките ми към LIBOR", каза Мартин Уийтли, главен изпълнителен директор на FCA и автор на правителствения доклад за това как администрирането на лихвеният процент трябва да бъде реформирано.

"Изборът на нов оператор, който първо трябва да бъде одобрен, а след това да стане обект на постоянен контрол от страна на FCA, е една важна стъпка за подобряване на цялостта на LIBOR", коментира още Уийтли.

В момента лихвеният процент се изчислява от Thomson Reuters по поръчка на Асоциацията на британските банкери (BBA) въз основа на оценки, получени от 16-те големи международни банки в Лондон. В анкетите си финансовите институции посочват колко трябва да платят, за да вземат назаем пари от други банки.

От BBA приветстваха този ход и заявиха, че възстановяването на доверието в LIBOR е приоритет.

"Ние работим усилено с регулаторните органи и правителството за въвеждане на така необходимите реформи в системата", каза главният изпълнителен директор на BBA Антъни Браун. "Новият администратор ще поеме бенчмарка с по-добър регулаторен надзор и по-добро управление", отбеляза още той.

Новата компания се очаква да поеме управлението на LIBOR от началото на следващата година. Дотогава услугата ще продължи да бъде администрирана от Thomson Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още