IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще достигне ли "Австралиецът" паритет спрямо щатския си съименник?

Инвеститорите значително надцениха степента на забавяне на Китай и нейното отражение върху валутата на Австралия, смята експерт

20:54 | 11.09.13 г.
Ще достигне ли "Австралиецът" паритет спрямо щатския си съименник?

Австралийският долар може да достигне паритет спрямо американската валута до края на годината, отбелязват анализатори. Положителните нагласи спрямо "Австралиеца" са породени от скорошните oптимистични икономически данни от Китай – най-големият търговски партньор на страната.

"Сега е добър момент да се купуват австралийски долари", заяви Клифърд Бенет, главен икономист в White Crane Group. " Китай се стабилизира, така че ресурсният бум в Австралия още не е приключил", отбеляза пред CNBC експертът.

В действителност досега годината бе доста бурна за австралийската валута. След като остана упорито силен през първите четири месеца на годината, "Австралиецът" отстъпи с над 16 на сто, достигайки до 3-годишно дъно от 0,8848 щатски долара в началото на август. Спадът бе продиктуван от опасенията за забавяне на китайската икономика и от последващото от подобно развитие въздействие върху един от най-важните сектори в страната – този на минното дело. Други фактори, като например общото поскъпване на щатския долар вследствие на сигналите за свиване на стимулите, както и миролюбивата реторика от австралийските централни банкери също повлияха негативно на паричното средство.

Въпреки това притиснатата в ъгъла валута направи обрат през този месец, изкачвайки се 7-седмичен връх от 0,9320 щатски долара във вторник. Ръстът бе стимулиран от статистиката за китайското промишлено производство, която подхрани надеждите, че втората по големина икономика в света се стабилизира.

По думите на Бенет инвеститорите значително са надценили степента на забавяне на Китай и нейното отражение върху валутата на Австралия.

"Очаквам равенство между американския и австралийския долар до края на годината", заяви анализаторът. "Австралийската валута стана обект на масови разпродажби след сигналите за спад на бума в добивната промишленост и леките признаци за забавяне в Китай. Мисля, че това ще се промени, след като австралийските федерални избори и данните от Пекин изненадаха приятно", допълни главният икономист в White Crane Group.

Експертът посочи, че очаква китайската икономика да се разшири с между 7,5 и 8,2% през тази година, най-вероятно надхвърляйки заложената от правителството цел за покачване от 7,5 на сто.

Според Бенет положителното въздействие на изборните резултати, които поставиха началото на новото либералнационално коалиционно правителство, са още една от причините за оптимизъм по отношение на "Австралиеца".

"Голямата новина е, че имаше смяна на правителството през уикенда. Новият министър-председател със сигурност ще придвижи страната напред след заявките за намаляване на данъците и бюрокрацията", каза още Бенет.

Валутните анализатори от BNP Paribas също очакват допълнително подобряване на позициите на австралийските пари.

"Ако геополитическите рискове останат под контрол, ние вярваме, че доказателствата за силната глобална икономическа инерция, подкрепени и от скорошните положителни данни от Китай, предвещават добро бъдеще за австралийския долар", посочват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още