IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Норвегия нарасна неочаквано до 3,6% през юли

Покачването на равнището бе стимулирано от признаците за забавяне на растежа в някои от основните икономически сектори в страната

13:56 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Норвегия нарасна неочаквано до 3,6% през юли

Безработицата в Норвегия нарасна неочаквано през юли, тъй като най-големият износител на суров петрол в Западна Европа показа признаци на забавяне на растежа в някои от основните икономически сектори.

Равнището на безработицата в северната страна се е увеличило до 3,6% спрямо ревизираните 3,4% през юни, сочат публикуваните в сряда данни на базираната в Осло национална статистическа служба.

Резултатът изненада анкетираните от Bloomberg шест водещи норвежки експерти, които прогнозираха спад до 3,3%.

През миналата седмица Норвежката централна банка остави основната си лихва без промяна за деветото поредно заседание въпреки сигналите за понижаване на цените на жилищата и покачване на потребителските задължения. Според централните банкери същинският брутен вътрешен продукт, който изключва добива на нефт и газ, ще нарасне с 1,75% през тази година след разширяването с 3,4 на сто през 2012 г.

Оценяваната на 500 млрд. щатски долара норвежка икономика се бори със забавящата се експанзия по примера на останалите страни на Стария континент. От централната банка обявиха миналата седмица, че повечето компании в страната, включително петролните доставчици, са занижили оценките си за растежа от началото на годината, очаквайки "умерено покачване" през следващите шест месеца.

Норвегия бе една от малкото европейски страни, които избегнаха рецесията в последните пет години, главно благодарение на богатите петролни находища. И въпреки че безработицата отбеляза ръст през юли тази година, равнището и остана далеч под средната за Европейския съюз ставка от 11 на сто.

От Норвежката централна банка прогнозират средна безработица от 3,5% за тази и следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още