IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаят Silk Road – реституцията невъзможна

Или какво ще се случи с конфискуваните от ФБР 26 000 биткойна

17:56 | 07.10.13 г.
Случаят Silk Road – реституцията невъзможна

Когато ФБР арестува шефът на платформата за онлайн търговия Silk Road Рос Уилям и свали сайта му от мрежата, органите на реда конфискуваха заедно с това и всички активи на сайта. По-голямата част от средствата на набедения за търговия с наркотици онлайн портал бяха в биткойни. А това бяха наистина много биткойни.

В наказателния иск срещу Улбрихт от ФБР посочиха, че Silk Road е отчел общ оборот от над 9,5 млн. биткойна, сдобивайки се с комисионна в размер на 600 000 биткойна. Към момента виртуалната валута се търгува при малко над 136 долара за брой. Да, наистина става дума за много пари.

ФБР първоначално иззе над 26 000 биткойна. "Ние ги изтеглихме от обращение и ще ги съхраняваме. Ще ги държим докато съдебният процес не приключи", заяви тогава говорителят на ФБР.

А след това?

"Това е нещо ново за нас. Най-вероятно просто да ги ликвидираме или конфискуваме", посочи още представителят на щатските органи на реда.

С други думи, правителството се надява цената на виртуалните пари да остане висока до края на съдебния процес, когато при добро стечение на обстоятелствата средствата ще постъпят в държавната хазна. Една добра новина за тях – въпреки първоначалния шок след спирането на Silk Road, по време на който валутата за кратко време изгуби 11%, биткойните постепенно възстановиха стойността си. В крайна сметка, както се посочва в наказателното постановление "биткойните не са незаконни сами по себе си и са годни за законосъобразно използване".

Говорителят на МВР заяви, че конфискуваните около 26 000 биткойна са иззети "само от сметки от платформата Silk Road". Ил иначе казано, това са средства на потребителите на Silk Road. При стойност от 136 долара за брой, това прави повече от 3,5 млн. долара.

Благодарение на прозрачността на движението на виртуалните капитали всъщност всеки може да види какво се е случило. Според разпространена в социалния портал Reddit информация портфейлът с биткойни на ФБР се е покачил с 26 000 биткойна в сряда, 2 октомври. Някой услужливо е редактирал впоследствие информацията за портфейла, като е уточнил, че става дума за иззетите от Silk Road средства. Това провокира вълна от коментари в сайта:

"Хей, компютърни задръстеняци, които контролирате този адрес! Рос Улбрихт не е лош човек, вие сте такива. Моля, отворете си очите, не промивайте мозъци", пише един от най-редовните коментатори в платформата.

Запитан как потребителите на Silk Road ще могат да възстановят средствата си, говорител на онлайн платформата реагира красноречиво – просто се засмя.

"Едва ли ще станем свидетели на реституция в този случай. Ако те съзнателно са купували нещо незаконно, едва ли ще могат да получат парите си обратно", посочи представителят на Silk Road.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още