IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко още доларът ще е световна резервна валута?

Или докъде ще доведе безпрецедентната монетарна политика на Федералния резерв

11:40 | 15.10.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко още доларът ще е световна резервна валута?


Въпреки че котировката на долара бе раздута в годините от Фед, американските пари практически нямаха реална конкуренция. Добри позиции преди 1999 г. имаше германската марка, но икономиката на Германия отстъпваше значително по обем в сравнение с тази на САЩ. В този смисъл, притежателите на марки имаха значителни затруднения да търгуват с паричното средство извън територията на страната в сравнение с притежателите на щатски долари.

Тук, разбира се, могат да ce отчетат и множество психологически фактори, в това число и разглеждането на САЩ като военен покровител на всички страни от Запада в борбата им срещу страните зад Желязната завеса.

Прехвърляйки се в днешни дни, може да отчетем един факт – свидетели сме на началото на промяната. Федералният резерв покачва безконтролно паричната база, намалявайки покупателните способности на зелените пари. Това вече принуди някои държави и компании да се преориентират към използването на други парични средства. Добър пример е американският химически концерн DuPont, които урежда международните си взаимоотношения в юани и евро.

Фактор, който все пак поддържа донякъде позициите на долара е, че много страни от света прибягват до сходни монетарни инструменти като Фед. Японската централна банка изкара на пазара мащабно количество йени от началото на 2013 г. в недобре обмислен опит да съживи икономиката си, девалвирайки своята валута. Видимо е, че "монетарната болест" е заразна, пише в свой анализ Mises Institutе.

Основната заплаха за САЩ по тази линия идва от Китай и Поднебесното царство добре разбира това. Като ясен сигнал в тази насока може да се отчете увеличаването на златните запаси и множеството правителствени регулации спрямо напускането пределите на страната на жълтия метал. Ако втората по големина икономика в света върже своята валута към златото, търсенето на юана ще се увеличи, докато това на долара ще намалее. От практическа гледна точка това означава, че големите световни нации ще намалят позициите си в щатски пари, което ще причини значителни щети на икономиката на САЩ. Какви? Трудно е да се каже. Важно е обаче да се подчетае, че към момента има паритет между количеството долари във и извън територията на Съединените щати.

Предстоящото назначаване на бюрократа Джанет Йелън за председател на Фед е доказателство, че политиката на САЩ да обезценява долара чрез програмата за количествени улеснения ще продължи. Нейното назначаване увеличава вероятността търсенето на щатски пари да намалее още повече и повишава вероятността от значително покачване на потребителските цени в САЩ. Изглежда, че единствено политически натиск би могъл да спре Федералния резерв, който засилва страната по пътя на катастрофата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 3
Jorkata
преди 10 години
На долара не му давам повече от 5-6-7 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
За почитателите на точната статистика това е линка: http://***.zerohedge.com/news/2013-10-13/chart-day-china-imports-over-2000-tons-gold-last-two-years
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Доста истини има в тази статия. Много хора не разбират златото то е и винаги е било еталон за пари, не е суровина, нито луксозна стока. Китайците го разбират и затова са внесли над 2000 т за последните 2 г. + около 400 т/год. Собствено производство + над 1000 т резерви отпреди 2011 г = доста много злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още