IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската индустрия се върна към спад през август

Индустриалното произвоство в страната се понижи с 0,9% през осмия месец

09:23 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската индустрия се върна към спад през август

Индустриалното производство в Япония се върна към отстъпление през август след добрите данни от предходните два месеца.

Производствените нива в страната на изгряващото слънце са се понижили през осмия месец на годината с 0,9% след оптимистичните данни през юни и юли, сочат публикуваните във вторник ревизирани правителствени данни. Първоначалният доклад на базираната в Токио национална статистическа служба показа спад от 0,7 на сто през август.

Значително разминаване между първата и втората оценка се наблюдава при доставките. Обемите са се понижили с 0,1 на сто спрямо нивата от юли, докато според първата прогноза е бил отчетен ръст от 0,4%.

Коригираните данни показаха също, че запасите са паднали с 0,2%, а не с 0,1 на сто, каквато бе първоначалната оценка.

Измерени пък на годишна база, обемите на промишленото производство са отстъпили с 0,4%.

От началото на годината воденото от премиера Шиндзо Абе правителство започна кампания по безпрецедентно стимулиране на икономиката под претекст, че страната трябва да излезе от близо 15-годишния дефлационен курс. Политиките включваха значително покачване на паричната база, повишаване на държавните разходи, а от 2014 г. – и нарастване на данъка върху потреблението.

Реализирането на тези политики видимо даде своя първоначален резултат, след като рязкото поевтиняване на йената стимулира японския износ. Страната отчете и инфлация, макар и в доста тесни граници.

В резултат на предприетите от кабинета на Абе действия Япония се похвали и с по-добър от средното икономически растеж. Брутният вътрешен продукт на третата по големина икономика в света нарасна с 4,1% през първото тримесечие и с 3,8 на сто през второто.

Истинският тест за управляващите обаче е достигането на по-високи нива на потреблението. В близките месеци правителството се надява да сложи окончателен край на продължителния период на спадащи цени, който според експерти стимулира потребителите да отлагат във времето по-значителните си покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още