IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба премахва двувалутната си система

Реформата, която ще отнеме около 18 месеца, е най-мащабната във финансовия сектор на страната за последните близо 20 години

11:48 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Куба премахва двувалутната си система

Куба ще премахне своята двувалутна система, се посочва в правителствен доклад, цитиран от BBC. По този начин наследникът на Фидел Кастро – неговият брат Раул, ще реализира най-мащабната финансова реформа в страната в последните близо две десетилетия.

От 1994 г. в Куба има две валути – една, фиксирана към щатския долар, и друга - частично конвертируема.

По-скъпото песо, прикрепено към курса на долара, се използва за разплащане в сектора на туризма и за външната търговия.

Реформата предвижда стойността му да бъде постепенно обединена с по-евтиното песо, което да сложи край на двувалутната система, която поражда голямо недоволство сред кубинския народ.

Кубинската икономика, която е почти изцяло държавна и се основава до голяма степен на туризма, преживя сериозен катаклизъм след разпада на Съветския съюз. Това постави островната страна в икономическа изолация и множество трудности.

Двувалутната система имаше за цел да предпази крехката икономика на Куба, но разгневи местните жители, които получават възнаграждения си в по-евтиното песо.

Реформата от 1994 г. в крайна сметка доведе до създаване на двоен стандарт в страната, който раздели населението на привилегировани кубинци с достъп до туризма и чуждестранните търговски сектори, и такива, които работят и кореспондират само с местната икономика.

Правителството одобри график за изпълнението на "мерки, които ще доведат до парично и валутно обединение", посочи комунистическото издание Granma.

Съединението е "наложително, за да се гарантира възстановяването на стойността на кубинското песо" , отбеляза още вестникът.

Досегашните информации не дават подробности за това как най-бързо промяната ще се осъществи. Според цитирани от Ройтерс кубински икономисти обаче реформата ще отнеме около 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още