IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо европейските валути са привлекателни?

Goldman Sachs прогнозира покачване на валутния курс на еврото и британската лира

14:27 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty images</em></p>

Снимка: Getty images

Европейските валути – лирата и еврото – предлагат най-изгодните възможности за обмяна на чужда валута в края на годината, подкрепяни от очакванията за увеличение на растежа, смятат от Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

„Подобряването на растежа е повсеместно и очакваме БВП да се стабилизира във Франция, Италия и Испания до края на 2013г. Продължаваме да виждаме как благоприятните финансови условия подпомагат местното търсене, а подемът на глобалния растеж разширява износа. Имайки предвид възстановяването след кризата в еврозоната, е вероятно растежът да тръгне нагоре и да консолидира вече силните вливания на капитал. Разклонените потоци на резервна валута имат потенциала също да засилят тези тенденции“.

Goldman предвижда еврото и лирата да се оскъпят спрямо долара и швейцарския франк през следващите шест месеца, тъй като ускореният икономически растеж в САЩ не се е пренесъл върху американския долар. Освен това блокирането на американската държава намали доверието в него като резервна валута. През 2009 централните банки на Бразилия, Русия, Индия и Китай започнаха да намаляват дяловете си в американки долари, преразпределяйки ги в евро, австралийски и канадски долари, но изтеглянето беше спряно от кризата в еврозоната, отбеляза банката.

„Може би сега е време за връщане към плана от 2009 и продажба на долари за евро, тъй като перспективата за еврозоната се подобрява“.

Политическото напрежение на континента също се оказа туширано, тъй като въпроси като банковата криза в Кипър и италианските избори не нарушиха стабилността в Европа. В същото време напредъкът във важни структурни реформи, като в Европейския банков съюз, спомогнаха за възвръщане на доверието на пазара.

„Рискът в Европа сега изглежда по-малък, но пазарът се разви по-добре от очакваното и американският риск също намаля. Минималните печалби изпитаха значителен цикличен спад, но започнаха да се подобряват на годишна база през печелившия сезон във второто тримесечие. Оттук очакваме скок на минималните печалби, който да донесе солидно представяне и растеж на приходите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още