IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се притеснява от бъдещето на монетарната политика на САЩ

Развиващите се икономики са възвърнали стабилността си, смятат японските централни банкери

09:43 | 06.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония се притеснява от бъдещето на монетарната политика на САЩ

Японските централни банкери са изразили опасенията си относно потенциалите последици от промяната на паричната политика на САЩ по време на срещата си в началото на октомври. Причината е изненадващото за пазарите решение на Федералния резерв да остави без изменение мащабната си програма за покупка на активи през септември, пише WSJ.

Заседанието на Японската централна банка (ЯЦБ) през октомври се състоя две седмици след срещата на лидерите на Фед. Позицията на щатските централни банкери разтърси пазарите и спря възходящия тренд на долара спрямо йената.

Протоколите от срещата на ЯЦБ показаха, че "някои членове" на институцията считат паричната политика на САЩ за "трудно предсказуема". Членовете на банката добавят, че е необходимо да се обърне внимание на риска, и че пазарите може отново да станат силно волатилни в зависимост от хода на американската монетарна политика.

Според други членове на базираната в Токио институция развиващите се икономики са възвърнали стабилността си. Въпреки това те биха могли да страдат от износ на капитали и пазарни сътресения, ако спекулациите за посоката на американската монетарна политика се засилят.

Слабостта в развиващите се страни е основен източник на безпокойство за висшестоящите японски служители, тъй като националната икономика вероятно ще се нуждае от повече подкрепа от износа на фона на покачването на данъка върху продажбите от април 2014 г. Близо 50% от целия японски експорт отива към развиващите се страни в Азия, докато САЩ е отговорен за едва 20% от обема.

По думите на "някои членове" на ЯЦБ пазарът е объркан относно намеренията. Те посочват, че е важно за Япония "да продължи разработването на по-ефективни начини за общуване с останалите пазари".

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени! Само до 9 ноември за участие в конференцията можете да заплатите преференциална цена с остъпка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
Тия не разбраха ли, че всички балъци ще пият студена вода... *** ти и водата с пари. Нещо безплатно ще е... Там супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още