IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависи ли бъдещето на биткойните от легитимацията им в Китай?

В Китай има култура на използването на цифрови валути, така че не е изненадващо, че те бяха бързо прегърнати

11:36 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зависи ли бъдещето на биткойните от легитимацията им в Китай?

Експертите са единодушни, че ръстът в търсенето на биткойни в Китай е с основна заслуга за рязкото поскъпване на дигиталните пари през последните няколко месеца. Покачващият се интерес към алтернативната валута от втората най-голяма икономика в света провокира множество въпроси, основният от които е: Колко време още управляващите в Пекин ще останат пасивни?

Според портала Bitcoin Average Китай държи около 62% от целия пазар на биткойни в света. Скорошният скок в търсенето доведе до разместване на пластовете и при борсите за търговия с електронните пари, като базираната в Китай платформа BTC China изпревари на върха щатската MtGox.

"В Китай има култура на приветстване на използването на цифрови валути, така че не е изненадващо, че биткойните бяха бързо прегърнати", заяви пред CNBC Патрик Мърк, основател на Bitcoin Foundation.

Въпреки близо 30-кратното покачване на биткойна спрямо юана в последните два месеца интересът в Китай изпрати дигиталните пари над границата от 1 000 долара за брой. По-рано през месеца щатските власти декларираха готовността си да легитимират електронната валута като законно платежно средство. Експертите вече са в очакване на реакция и от Пекин.

През 2009 г. китайското правителство въведе забрана за използването на цифрови парични средства за закупуване на материални блага. Законът е насочен към ограничаване на ентусиазма към QQ – цифрова валута, широко използвана от хакерите и любителите на операционната система Linux.

Първоначално QQ бе използванa за закупуване на онлайн игри и различни компоненти към тях. Впоследствие обаче алтернативното парично средство бързо се разпространи и сред останалите пазари.

През миналата седмица представител на Китайската народна банка заяви по време на икономически форум, че е невъзможно институцията да признае биткойните като законно платежно средство в близко бъдеще. Въпреки това подуправителят И Ган уточни, че хората са свободни да участват в пазара – знак, който някои възприеха като предпазливо съгласие със силата на новата валута.

Mърк отхвърли идеята, че биткойните рискуват да бъде обявени за незаконни от Пекин. "Ситуацията е много по-различна. Биткойн е децентрализирана виртуална валута, докато QQ е централизирана – управлява се от Tencent. Има съвсем различен рисков профил", заяви той.

Децентрализираният характер е част обаче и от опасенията на китайските инвеститори. Тъй като правителството все още не позволява плаващ курс на юана, анализатори посочват, че инвестициите в биткойни не са толкова доверие в дигиталната валута, колкото недоверие в китайските пари.

Проведеният по-рано този месец Трети пленум на Комунистическата партия на Китай показа готовността на управляващите да реализират една по-либерална валутна политика.

"Либерализацията на юана действително може и да помогне на легитимирането на дигиталните валути, тъй като хората ще търсят все повече бързи, лесни и евтини методи за сключване на сделки", отбеляза главният директор на itBit Ричмънд Тио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още