IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай се сви минимално

Китайският производствен сектор запази сравнително стабилната си инерция на растеж през ноември, коментира експерт

09:43 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Китай се сви минимално

Производствената активност в Китай се сви минимално през ноември спрямо темпа на растеж, отчетен миналия месец, но все пак изненада приятно анализаторите, пише MarketWatch.

Индексът на поръчките на мениджърите по доставките (Purchasing Manager Index, PMI) за ноември, изготвян от HSBC и Markit, се сви минимално. За предпоследния месец на годината неговата стойност е 50,8 пункта – нагоре от ревизираните 50,4 пункта. През октомври бе 50,9 пункта. Индикаторът остава над заветните 50 пункта, които свидетелстват за експанзия в икономическата активност, и задмина очакванията на анализаторите за разширяване от 50,5 пункта.

Проучването на банката отчита, че през ноември производството и растежът при новите поръчки се увеличават с най-бърз темп от осем месеца.

„Китайският производствен сектор запази сравнително стабилната си инерция на растеж през ноември, след като окончателните данни за производствения PMI бяха ревизирани от първоначално обявените благодарение на нови печалби за бизнеса. Въпреки това свиването на заетостта и по-бавният темп на снабдяване сигнализират, че трябва да се продължи с нерестриктивната политика. Скромният ръст на инфлацията дава възможност това да се направи“, коментира данните икономистът в HSBC в Азия Хонгбин Ку.

В неделя китайското правителство публикува своята версия на индекса PMI. По данни на Китайската федерация за логистика и снабдяване (China Federation of Logistics and Purchasing, или CFLP) производствената активност е 51,4 пункта, като е също толкова, колкото бе през октомври. Индикаторът обаче изненада анализаторите, които чакаха стойности от 51,1 пункта.

Износът и новите поръчки се разшириха с бърз темп, като по този начин позволиха на индекса да отчете по-високи стойности. Правителственият индекс поставя акцента върху държавните производители и често дава по-висока оценка от показателя на HSBC, който е базиран на дейността на по-малките частни производители.

„Като цяло данните не са лоши, като показват все още устойчиви темпове на производството и търсенето през четвъртото тримесечие. Въпреки това редица детайли подсказват, че ускорението на растежа е близо до своя край“, коментира данните за MarketWatch икономистът в Societe Generale Уей Яо.

Повече по темата в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още