IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хелзинки се сдоби с първия банкомат за биткойни в Европа

Ние най-категорично искаме да участваме в нещо, което би могло да разклати традиционните устои на обществото, заявиха от компанията, поставила устройството

10:42 | 22.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Устройството е разположено в централната жп гара в града.<em> Снимка: BitcoinExaminer.org</em></p>

Устройството е разположено в централната жп гара в града. Снимка: BitcoinExaminer.org

Финландската столица Хелзинки е известна с много неща, в това число с красивите си острови, крепости и създателя на операционната система Linux Линус Торвалдс. Сега обаче тя се превърна и в първото място в Европа, в което има банкомат за биткойни, съобщава порталът CoinDesk.

По-рано този месец шведският биткойн брокер Bitcoin Safello обяви, че ще разположи първия банкомат на Стария континент, опериращ с криптовалутата, в центъра на Стокхолм.

Изглежда обаче, че финландските им съседи ги изпревариха, което едва ли е изненадващо, като се има предвид дългото съперничеството между двете северни нации.

Според финландската компания за обмен на биткойни Bittiraha машината е била инсталирана в музикален магазин в близост до една до централната жп гара в Хелзинки. Мястото е едно от най-оживените в града, като около 200 000 души минават през фоайето всеки ден.

Според експерти ходът е по-скоро маркетингов трик за привличане на внимание към компанията.

"Всъщност, изобщо не сме сигурни за каквото и да е, що се касае до биткойните. Ние обаче най-категорично искаме да участваме в нещо, което би могло да разклати традиционните устои на обществото", посочи Юри Липонен, търговски директор на Levykauppa Ax – компанията, чиято собственост е устройството.

Междувременно Полша продължава да обсъжда правния статут на биткойна, като изявление на длъжностно лице от Министерство на финансите на страната хвърли повече светлина върху сложния казус.

"Това, което не е забранено, е разрешено. Въпреки това, ние със сигурност не можем на този етап да разглеждаме биткойна като законна валута", отбеляза представителят на финансовото министерство на Полша Симон Возняк.

По думите му полските власти внимателно наблюдават развитието на дигиталната валута. "Министерството също така извършва мониторинг на ситуацията в другите държави-членки на Европейския съюз, които обмислят регламентиращ статут на биткойна", допълни още той.

Все по-голям брой местни фирми възприемат използването на електронната валута за онлайн разплащане. На този етап обаче националните органи остават предпазливи.

"Ние не блокираме пътя за развитие на криптовалутата. Въпреки това очакваме потребителите да декларират дали искат държавата да защитава и да регулира, или да остане безучастна", посочи още Возняк.

Изявлението си Симон Возняк направи по време на семинар за законосъобразността на биткойна, проведен във Варшавския икономически университет (Szkoła Główna Handlowa). Висшето учебно заведение е едно от най-реномираните в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Ние обаче най-категорично искаме да участваме в нещо, което би могло да разклати традиционните устои на обществото"--------Това ми хареса! Обществото наистина има нужда от време на време да бъде разклащано. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още