IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски борси за биткойн затвориха след изявление на централната банка

Местните оператори продължават да осъществяват дейността си без одобрението на регулаторните органи

13:31 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индийски борси за биткойн затвориха след изявление на централната банка

Няколко индийски борси за биткойни са преустановили дейността си след изявление на Индийската централна банка от вторник, съобщава CoinDesk.

Финансовата институция е посъветвала потребителите и инвеститорите да обмислят инвестициите си в дигиталната валута, позовавайки се на многобройни рискове, които предлага тя. Списъкът с опасенията логично включва липсата на регулация, проблемите със сигурността, ширещата се спекула и волатилността.

Индийските централни банкери също така посочиха, че местните биткойн борси осъществяват дейността си без одобрението на регулаторните органи. Това обаче едва ли е изненада за някого, вземайки предвид факта, че Индия не разполага с регулаторна рамка, която обхваща цифровите парични средства.

Само два дни по-късно няколко местни оператора избраха сигурността пред заплахата да бъдат взети под прицел от властите. Платформата INRBTC съобщи, че спира поддържането на услуги за неопределено време на фона на предупреждението от централната банка. Друг оператор – BuySellBitco.in, информира инвеститорите, че блокира операциите по покупко-продажба, докато местните власти не очертаят по-ясна регулаторна рамка.

Междувременно словенските регулатори изясниха някои от неяснотите, свързани с биткойна и другите електронни валути.

Данъчната администрация на бившата югославска република съобщи, че е получила запитвания от данъкоплатците, които са заинтересовани от възможните данъчни последици от търговията с биткойни.

В отговор на това властите посочиха, че "виртуалните валути не са паричен актив" според разпоредбите на словенското право.

Освен това биткойн не се счита също така и за финансов инструмент. Въпреки това правителството подчерта, че възможността за данъчно облагане на доходите е предпоставка за по-нататъшна регламентация на валутата.

По време на обедната европейска сесия един биткойн се разменя за 797 долара при дневен спад от 1,73 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още