IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира пропадна до ново дъно спрямо долара

Повишенията на данъците допълнително ще вдигнат инфлацията, коментираха от Citigroup

17:39 | 02.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турската лира пропадна до ново дъно спрямо долара

Турскaта лира задълбочи пропадането си до рекордно ниски стойности в четвъртък на фона на опасенията за засилване на инфлацията, пише Ройтерс.

В първите минути на търговията в Ню Йорк лирата поевтинява с 1,44 на сто спрямо щатския долар до равнище от 2,1797.

Изненадвайки пазарите, Турция повиши специалните данъци върху потреблението на алкохолни напитки, тютюневи изделия и мобилни телефони в сряда. Според анализатори нестандартният ход може да добави 1 процентен пункт към инфлацията през 2014 г.

Решението постави под допълнителен натиск централната банка, която вече реализира продажба на част от валутните си резерви в стремежа си да запази стабилен курса на лирата.

Инвеститорите са все по-засегнати от спада на лирата, имайки предвид, че дефицитът по текущата сметка на Турция нарасна до 52 млрд. долара през първите десет месеца на миналата година.

"Ние вярваме, че повишенията на данъците, които могат да бъдат разглеждани като част от усилията на властите за ограничаване на дефицита по текущата сметка, допълнително ще усложнят динамиката на инфлацията", коментира икономистът от Citigroup Илкер Домач.

Опасявайки се от затруднения за икономическия растеж в навечерието на изборите, централната банка засега отказва да увеличи основните си лихвени проценти. Вместо това институцията избра нетрадиционен микс от продажби на долари и задържане на едноседмичните репо аукциони.

През тази седмица финансовата институция е продала общо 1,2 млрд. долара във валутните търгове в понеделник и вторник. За четвъртък и петък са предвидени продажби на нови 100 млн. долара.

Междувременно доходността по 10-годишните турски облигации нарасна до 10,47% спрямо 10,41% във вторник.

Повече по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
interim
преди 10 години
Турция доколкото знам се опитва да засили позицията си подобно на Китай чрез злато. Затова най-вероятно станаха неудобни... Златото е за големите като Щатите, Китай и Русия, та яко са се набили между шамарите... http://***.hurriyetdailynews.com/gold-at-center-of-corruption-money-laundering-allegations-hitting-turkish-govt.aspx?pageID=238&nID=60246&NewsCatID=344
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Това все повече мяза на външна атака. Не е изгодно Турция да е в толкова добро икономическо състояние. Та тя можеше да се конкурира с Германия. Обаче на фона предложеното и членство в ЕС, няма да е никак изгодно тя да влезе през парадния вход с гордо вдигната глава и поставяща условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още