IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Испания се разшири до 6-годишен връх

Данните осигуряват реален оптимизъм, че най-накрая можем да видим началото на икономическото възстановяване, коментират от Markit

10:50 | 06.01.14 г.
Секторът на услугите в Испания се разшири до 6-годишен връх

Испанският сектор на услуги нарасна за втори пореден месец през декември, постигайки най-значителната си експанзия в последните шест години, пише WBP Online.

Индексът на мениджърите по покупките за сектора на услугите се покачи до 54,2 пункта през последния месец на 2013 г. спрямо 51,5 пункта през ноември, съобщи доставчикът на данни Markit Economics.

Пазарните нагласи също бяха за подобряване на равнището, но с далеч по-малко – до 51,6 пункта.

"Последните данни за сектора на услугите осигуряват реален оптимизъм, че през 2014 г. най-накрая можем да видим началото на икономическото възстановяване в Испания. Активността нарасна с невиждани отпреди кризата темпове. Изглежда има и признаци на положително движение на пазара на труда, след като бе отчетено стабилизиране на заетостта през декември", посочи Андрю Харкър, старши икономист в Markit и автор на доклада.

Последните публикувани през миналата седмица данни за производствения сектор в Испания показаха подобрение в сектора. Производственият PMI индекс достигна равнище от 50,8 пункта в сравнение с 48,6 пункта месец по-рано. Експертите предвиждаха достигане на равнище от 49,8 пункта.

"Връщането към растеж на испанския производствен сектор в края на 2013 г. е положителен знак, тъй като до голяма степен разсейва опасенията, че понижението през ноември е предвестник на началото на нов спад", коментира тогава Харкър.

Испанската икономика се разшири с 0,1% през третото тримесечие на 2013 г., с което бе сложен край на деветте поредни тримесечия на свиване на активността.

Освен това Европейската комисия оповести в своята есенна прогноза очакванията си, че иберийската страна ще нарасне с 0,5 на сто през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още