IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира продължaва обезценяването си спрямо долара и еврото

Валутата все още е поставена под натиск на фона на политическата криза и покачването на инфлацията

16:19 | 06.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турската лира продължaва обезценяването си спрямо долара и еврото

Турската лира продължава пропадането си спрямо щатски долар и еврото в понеделник, достигайки ново рекордно дъно на фона на политическата нестабилност в страната.

По време на следобедната търговия в Европа USD/TRY добавя 0,45% до 2,1890.

По-рано през търговията двойката достигна равнище от 2,1948 – рекорден връх от началото на политическата нестабилност в страната.

Турската лира продължи да губи позиции на фона на очакванията, че данъчните увеличения, които влязоха в сила през миналата седмица, ще изпратят годишния темп на инфлация до ниво от 8%. Правителствената прогноза за настоящата година е покачване от 5,3 на сто, припомня Investing.

Централната банка на Турция от една страна e подложена на натиск от пазара да повиши основната лихва, за да забави покачването на инфлацията. От друга страна обаче стои политическият натиск от правителство, което продължава да настоява разходите по заеми да са ниски, за да може местната икономика да има улеснен достъп до финансиране.

В последните дни банката насочи усилията си към продажби на голяма част от валутните си резерви въпреки чуждестранните препоръки да не се прибягва до подобен ход.

В резултат на политическата нестабилност в страната премиерът Реджеп Тайип Ердоган смени близо половината от своите министри в края на декември. Ходът дойде, след като прокуратурата започна широкообхватно разследване за корупцията по високите етажи на властта.

Масовите разпродажби на лирата бяха стимулирани и от решението на Федералния резерв на САЩ да започне ограничаване на покупките си на облигации, свивайки месечните стимули до 75 млрд. долара.

Еврото също запазва стабилни позиции спрямо турските пари, търгувайки се с покачване от 0,60 на сто до 2,9762 лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Svetulka
преди 10 години
Тия да не вземе да рухнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още