IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Гърция се е забавила до 1,7% на годишна база

През декември дълбоката рецесия в южната ни съседка понижи потребителските цени за десети пореден месец

21:19 | 13.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията в Гърция се е забавила до 1,7% на годишна база

През декември дълбоката рецесия в Гърция понижи потребителските цени за десети пореден месец. Но този път дефлацията намали темпото си от рекордното ниво, отчетено през ноември, предава Ройтерс, цитирайки публикуваните данни за инфлацията в страната.

През декември потребителските цени в южната ни съседка са се понижили с 1,7% на годишна база. През ноември дефлацията бе 2,9% на годишна база. Тогава бе отчетен най-сериозният спад в цените, откакто се събират данните през 60-те години на ХХ век.

Декемврийската дефлация бе по-слаба от очакваното. Анализаторите предричаха спадът на цените да бъде с 2,2 на сто на годишна база.

Рекордно високата безработица, орязването на заплатите и неизползваният капацитет на икономиката продължават да дърпа надолу цените. Това прави икономиката на Гърция по конкурентна, но заплашва опитите на страната да овладее опасните нива на своя дълг.

„Забавянето на темпа през декември се дължи на определени намаления от миналите месеци. Новите данни описват общата тенденция, която би трябвало да продължи през следващите тримесечия“, коментира икономистът от Централната банка на Гърция Никос Магинас.

Гръцките кредитори – страните от еврозоната и Международният валутен фонд – гледат на дефлацията като възможност за гръцките компании, от който те могат да се възползват, защото така те изглеждат по-конкурентни в чужбина, а спадът в цените защитава потребителите, чиито доходи бяха свити рязко.

Но едно по-бързо от очакваното понижение в цените може да се отрази негативно на икономическия растеж, да увеличи делът на дълга като част от брутния вътрешен продукт на Гърция и да изкриви макроикономическите прогнози, залегнали в основата на спасителния заем за 240 млрд. евро. Затова пък предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Икономистите и централните банкери очакват високата безработица и слабото търсене да окажат допълнителен натиск върху понижаването на цените в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
vivankata
преди 10 години
Така е ама гърците са мързелив народ, рентиерчета са. Едва ли ще успеят да ги научат да работят и то за малко пари. По-скоро ще си останат работодатели, ама не знам откъде ще им идват работници, ако продължават да затъват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Patilan
преди 10 години
Цялата работа е за евтина работна ръка. Щатите си има Китай, ЕС си има Балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още