IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела се опитва да обуздае галопиращата инфлация

Инфлацията е 56% и се дължи отчасти на по-тежките валутни ограничения, които оказват негативно влияние върху износа

19:59 | 27.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Каракас затяга валутните ограничения в опит да пребори високата инфлация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Каракас затяга валутните ограничения в опит да пребори високата инфлация. Снимка: Ройтерс

Първо Венецуела, после Аржентина. Миналата седмица и двете страни девалвираха своите валути. Но докато Буенос Айрес облекчи някои ограничения, за да охлади поскъпването на песото, то Каракас направи обратното – затегна ограниченията в опит да обуздае галопираща инфлация, пише Financial Times.

Икономистите посочват няколко допирни точки между двете страни, въпреки че политическите проблеми на Венецуела са далеч по-тежки. И двете страни страдат от изтичане на капитали, което изчерпва резервите им. Въпреки че Венецуела печели около 100 млрд. долара годишно от търговията с петрол, нейните валутни резерви намаляха до 20 млрд. долара от около 28 млрд. долара година по-рано. Аржентина, която губи по 1 млрд. долара от резервите си месечно, притежава чужда валута на стойност близо 29 млрд. долара.

И в двете страни има висока инфлация. Годишната аржентинската инфлация е повече от 25%, докато венецуелската е повече от 56%. Високото ниво във Венецуела се дължи отчасти на по-тежките валутни ограничения, които оказват негативно влияние върху износа.

Двете държави отдавна се нуждаеха от корекция на валутите, за да спре изтичането на капитали. Но и двете страни бяха склонни да девалвират валутите си заради политическата цена и заради инфлационния скок, който би могъл да спадне.

Всъщност енергийният министър на Венецуела и президент на петролната компания PDVSA, който също така изпълнява и длъжността на вицепрезидент по икономическите въпроси Рафаел Рамирез, миналата седмица потвърди извършената тихомълком девалвация, забелязана от икономистите. Въпреки това той каза, че „това не е девалвация“.

Първо, той създаде двойна валутно-курсова система. Съществуващият официален курс от 6,3 боливара за долар ще остане за основни стоки като лекарства и храни, докато вторият плаващ курс, който към настоящия момент е 11,3 боливара за долар, ще бъде използван за определени инвестиции, преводи и самолетни билети.

След това в петък президентът Николас Мадуро внесе закон за ценови контрол, чрез който се поставя горна граница на печалбите на компаниите в размер на 30%. Всеки, който бъде признат за виновен за презапасяване или за „дестабилизиране на икономиката“ ще бъде изправен пред тежки присъди.

Също така правителството оряза размера на разходите, които венецуелските граждани могат да правят чрез своите кредитни карти в чужбина. Точно обратното – ефектът в Аржентина повиши лимитите. Каракас съкрати и количеството, което може да бъде похарчено за покупки на чуждестранни стоки онлайн. Аржентина направи подобно нещо миналата седмица – само няколко дни преди да позволи на песото да поевтинее.

Икономистите се съмняват, че венецуелската полу-корекция ще сработи. Те смятат, че вероятно ще последва още по-голямо увеличение в „черния“ пазарен курс, който вече е 12 пъти по-висок от официалния курс. От друга страна в петък курсът на песото към долара на черния пазар в Аржентина бе с около 33 на сто по-висок от официалния курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Свилен Колев
преди 10 години
Слава Богу - не. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
keizer
преди 10 години
Абе тия да не са ходили на частни уроци при наш Гечев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
smart-ass
преди 10 години
Утопични "икомунисти международници" от МГИМО или ВИИ Карл Маркс. Нищо ново под слънцето - те се борят с империлизъма, а не осъзнават, че по този начин още повече си подкопават устоите на "развитото социалистическо общество".И аржентинската "лелка" е малко промит мозък от коминтерна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още