IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забави неочаквано до 1,2% през февруари

Пазарният консенсус бе за запазване на равнището от 1,3% от януари

16:50 | 27.02.14 г.
Инфлацията в Германия се забави неочаквано до 1,2% през февруари

Индексът на потребителските цени в най-голямата икономика в Европа отстъпи неочаквано през февруари, оставайки под пазарните очаквания.

Инфлацията в Германия се забави до 1,2 на сто през втория месец на годината спрямо постигнатите 1,3% през януари, показаха данните на Националната статистическа служба (Destatis). Пазарният консенсус бе за равнище от 1,3%.

Нивото продължава да е далеч под целта от 2%, заложена от Европейската централна банка. Новината добави нова порция дефлационен натиск към целия регион, използващ единната европейска валута.

Измерени на месечна база, разходите за живот в страната се покачиха с 0,5% в края на отчетния месец. За сравнение, през януари потребителските цени набъбнаха с 0,6 на сто. И тук пазарните очаквания за 0,6 на сто се разминаха леко с данните на Destatis.

Разработеният специално за по-коректно сравнение с показателите в другите европейски страни хармонизиран индекс на потребителски цени отчете ръст от 1% за месеца. Прогнозите на експертите бяха за покачване от 1,1 на сто на годишна база.

Що се касае до отчитането на месечна база, хармонизираният индекс бележи покачване от 0,5% в ​​сравнение с прогнозите за ръст от 0,7%. Предишният окончателен доклад показа спад от 0,7%.

Друг публикуван по-рано през деня доклад на Destatis показа, че броят на безработните в Германия е продължил да намалява през февруари, макар и с по-леко от очакваното темпо.

Броят на безработните в първата по сила икономика в Европа намаля с 14 000 въз основа на сезонно изгладените данни. Същевременно обаче равнището на безработицата остана на ниво от 6,8 на сто.

Експертите предвиждаха спада на безработните да достигне 10 000 през месеца в сравнение с 28 000 през януари.

Повече за европейската икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още