IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на еврозоната е бил 0,3% през четвъртото тримесечие

Продажбите на дребно във валутния блок пък се разшириха неочаквано силно с 1,6% през януари

14:28 | 05.03.14 г.
Растежът на еврозоната е бил 0,3% през четвъртото тримесечие

Ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за четвъртото тримесечие на 2013 г. не предоставиха никакви изненади, като резултатът съвпадна с пазарните нагласи.

Измерен на тримесечна база, БВП oтчете растеж от 0,3 на сто за периода. Спрямо година по-рано пък покачването достигна 0,5%, съобщава WBP Online. И двете равнища са на сезонно изгладена база.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. разходите на домакинствата за крайно потребление са нараснали с 0,1% след сходния ръст в предходния отчетен период. Растежът на брутото образуване на основен капитал се е ускорило до 1,1% от 0,6%. Износът пък е нараснал с 0,4%, показаха данните на Евростат.

Икономическото възстановяване на еврозоната започна през второто тримесечие на 2013 г. За настоящото дванадесетмесечие като цяло се очаква валутният блок да генерира растеж на БВП от 1,2%, докато за 2015 г. предвижданията са за ниво от 1,8%.

Що се касае до инфлацията в еврозоната обаче, растежът се очаква да достигне едва 1% през тази година. Целевото равнище на Европейската централна банка е фиксирано на 2 на сто. За 2015 г. пък прогнозите са за покачване от 1,3%.

Друг доклад на Евростат показа, че през януари продажбите на дребно във валутния съюз са се покачили с 1,6% на месечна база. Равнището надхвърли пазарните нагласи за покачване от 0,8%.

Измерена на годишна база, търговията на дребно в блока е записала ръст от 1,3 на сто на фона на прогнозите за спад от 0,2%.

След представянето на данните еврото губи леко позиции спрямо долара, изтривайки 0,10 на сто до равнище от 1,3728.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още