IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишлено производство отчита нов растеж

Индексът нараства за трети пореден месец благодарение преди всичко на скока в строителния сектор

17:12 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Германското промишлено производство отчита нов растеж

Благодарение на меката зима, която доведе до рязко повишение на производството в строителния сектор, германската икономика успява да ускори продукцията си в началото на 2014 г., предава DPA.

Производството в най-голямата европейска икономика е нараснало с 0,8 процента през януари спрямо декември и така отчита ръст за трети пореден месец, съобщи в петък министерството на икономиката. „Промишленото производство започна годината с изразена тенденция нагоре“, отбелязва министерството.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха подобен резултат. През декември производството се повиши с 0,1 на сто и с това се разви по-добре от очакванията, защото първоначално министерството очакваше спад от 0,6%, но след това заяви, че посоката е отново ясно нагоре.

За скока в началото на годината се погрижи преди всичко строителният сектор, който нараства с цели 4,4 на сто на фона на една сравнително мека зима. Докато промишлеността и производството на инвестиционни стоки бележат растеж през януари, производството на потребителски стоки е спаднало с 1,2 процента спрямо декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още