IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия с по-голям спад от очакваното през март

Германският бизнес се опасява от последствията заради кризата в Украйна

12:21 | 25.03.14 г.
Бизнес доверието в Германия с по-голям спад от очакваното през март

Бизнес доверието в Германия се е понижило по-силно от очакваното през март заради украинската криза, сочат данните на института Ifo, цитирани от Ройтерс.

Индексът, изчисляван от института на базата на анкети сред над 7 хил. компании, се е понижил до 110,7 пункта от 111,3 пункта през февруари. Анализатори очакваха индексът да запише спад до 110,9 пункта.

Същевременно обаче се е подобрила оценката за настоящите условия за бизнеса – съответният подиндекс се е повишил до 115,2 пункта от 114,4 пункта при очакван минимален ръст до 114,5 пункта.

Същевременно обаче германският бизнес е по-песимистично настроен за бъдещето – подиндексът, отразяващ очакванията за следващите шест месеца, се е понижил до 106,4 пункта през март от 108,3 пункта през февруари при очакван спад до 107,7 пункта.

Германските бизнес организации предупреждават, че ако санкциите за Русия бъдат разширени заради анексирането на Крим, ще пострадат над 6 хил. германски компании.

Засега правителството на най-голямата европейска икономика е против налагането на тежки санкции, но в петък канцлерът Ангела Меркел коментира, че евентуално спиране на газовите доставки от Русия биха могли да се компенсират с американски шистов газ.

Вчера Bundesbank прогнозира, че през първото тримесечие на годината икономическият растеж на Германия ще бъде изключително силен, съобщава Bloomberg. Централната банка обаче също се опасява, че през второто тримесечие икономическата експанзия ще се забави заради ситуацията в Украйна и напрежението между Запада и Русия.

„Германският бизнес се опасява от евентуалното икономическо въздействие от Кримската криза, но не е шокиран“, посочва Ifo в съобщението си.

„Германската икономика се ускорява. Мекото време даде тласък на строителната индустрия, а и традиционните двигатели на растежа – силният пазар на труда, ниските запаси и поръчките, също работят“, посочват още от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още