IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори искат да закупят Mt Gox за 1 биткойн

Групата възнамерява да възвърне 20% от загубите на кредиторите

10:32 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститори искат да закупят Mt Gox за 1 биткойн

Група инвеститори иска да възроди фалиралата биткойн платформа Mt Gox, посочиха запознати с въпроса лица, цитирани от The Wall Street Journal.

Инвеститорите предлагат да заплатят 1 биткойн – или около 400 долара, за да изкупят изцяло платформата. За да се стигне до придобиването обаче, то трябва да бъде одобрено от японски съд.

Mt Gox се срина през февруари, след като загуби 750 000 биткойна, собственост на потребители и други 100 000, притежание на самата платформа, заради хакерска атака. Оттогава около 200 000 биткойна бяха възстановени, като вече са част от активите на платформата.

Инвеститорите се надяват да възстановят борсата, като за целта смятат да отделят 50% от таксите по трансакциите за връщане на парите на ощетените потребители, се посочва в подадени до японски съд документи.

Много ниската стойност на сделката обаче може да се окаже проблем в съда.

Групата инвеститори аргументира ниската цена с „информационната дупка” около липсващите 550 000 биткойна, чиято стойност се равнява на 220 млн. долара. Инвеститорите поддържат тезата, че липсващите биткойни няма как да бъдат оценени, според запознати с въпроса лица.

Кредиторите ще имат възможността да получат разсрочени изплащания от възстановените 200 000 биткойна, което се равнява на около 20% от загубите им, или да получат еквивалента им в активи на платформата.

Евентуалното спасяване на Mt Gox, която изпитваше технически трудности месеци преди да се срине, идва в критичен момент за виртуалната валута. Вълна от големи инвеститори налива пари в биткойн стартъпи, но колебанията на цената и ограниченията на регулаторите хвърлят сянка върху дългосрочната перспектива пред биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още