IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската индустрия се сви с 2,3% през февруари

Новината е поредният знак, че нестабилното развитие на икономиката може да накара властите да повишат допълнително стимулите си

09:40 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската индустрия се сви с 2,3% през февруари

Японското индустриално производство се понижи през февруари, отбелязвайки най-силния си спад от юни миналата година насам, съобщава WBP Online. Новината е поредният знак, че нестабилното развитие на икономиката може да накара властите да повишат допълнително стимулите си.

Ревизираните данните за производството, добивната промишленост и комуналните услуги показаха свиване на измерителя с 2,3 на сто през февруари спрямо месец по-рано. Пазарните нагласи очакваха малко по-висок спад от 2,4 на сто.

Докладът на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността показа още, че спрямо втория месец на миналата година индустрията се е разширила със 7%. За сравнение анализаторите прогнозираха ръст от 6,9%.

Доставките спаднаха с 1% на месечна база пред февруари, докато на годишна се покачиха с 6,5%. Материалните запаси пък намаляха с 0,9% в сравнение с януари, но се разшириха с 3,4% спрямо същия месец на 2013 г.

Индустриалното производство в Япония е важен показател за състоянието на икономиката и е от ключово значение за пазарите на фона на опитите на правителството да извади страната от значителния период на стагнация.

Кабинетът на Шиндзо Абе си е поставил амбициозната задача да прекрати близо двудесетилетния период на дефлация и икономически спад. Последната приложена от правителството мярка в тази насока бе покачването на налога върху продажбите, допълнителните средства от който ще се използват за покриване на огромния публичен дълг.

Покачването на данъка обаче поставя възхода на продажбите на дребно и на потребителското търсене под натиск. Признаците за забавяне на разходите на домакинствата вече са очевидни, тъй като разходите за февруари спаднаха с 2,5% на годишна база. Публикуваните през миналата седмица данни изненадаха пазарите, които прогнозираха леко разширение от 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още