IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението на германските предприемачи се развали

Индексът Ifo спада през май по-силно от очакваното, но икономистите остават оптимисти

14:24 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ханс-Вернер Зин очаква положителни импулси от износа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ханс-Вернер Зин очаква положителни импулси от износа. Снимка: Ройтерс

Бизнес климатът на германската промишленост и търговия се е влошил през май по-рязко от очакваното, като за първи път от декември 2013 г. насам и оценка на настоящата икономическа ситуация е по-слаба, отколкото през предходния месец, пише WBP Online.

Бизнесдоверието в Германия се понижи до най-ниската си стойност за тази година. Индексът на института Ifo се понижи до 110,4 пункта през май спрямо стойността от 111,2 пункта през април.  

Резултатът се оказа под средните очаквания на пазарните участници за стойност от 110,9 пункта. 

При това настроението се е развалило във всички области – от индустрията, през търговията до строителството и услугите. 

От март 2010 г. индексът е на равнище над 100 пункта. За последно важният индикатор отчете спад през март. Преди това намаление имаше през октомври 2013 г. Икономистите твърдят, че има тенденция при три последователни спада. Индексът се изготвя след месечни анкети сред около 7 000 компании.  

„Германската икономика сякаш се задъхва и си почива“, заяви президентът на Ifo Ханс-Вернер Зин.  По думите му обаче като цяло бизнес климатът остава на добри позиции. „От износа продължаваме да очакваме положителни импулси“, заяви Зин.

След изнасянето на данните еврото се понижи до тримесечен минимум, падайки до 1,3615 евро спрямо долара.

Данните сочат очаквания за забавяне на ръста на германската икономика, което може да се окаже в подкрепа на спекулациите за допълнителни монетарни стимули от страна на ЕЦБ на следващото ѝ заседание.

По време на последното си заседание ЕЦБ не намали лихвите и не прибегна до допълнителни стимули. Президентът на банката Марио Драги обаче заяви, че финансовата институция ще предприеме „всички необходими мерки при нужда“. 

„Този спад не е причина за притеснение“, заяви главният икономист на VP Bank Томас Гитцел, цитиран от Ройтерс. По думите му германската икономика продължавала силната си експанзия. „Германия ще продължи да играе в собствената си лига, поне в рамките на еврозоната“, казва и икономистът Карстен Брцески от ING.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още