IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: Таргетираните лесни пари ще са ключови за еврозоната

Няма място за самодоволство от постигнатото, посочи вицепрезидентът на ЕЦБ

13:27 | 28.07.14 г.
Констанцио: Таргетираните лесни пари ще са ключови за еврозоната

Въпреки че предприетите от Европейската централна банка (ЕЦБ) мерки в началото на юни ще дадат своя резултат, ключови ще се окажат т. нар. таргетирани дългосрочни операции за рефинансиране (Тargeted Longer-Term Refinancing Operation – ТLTRO). Такова страновище изрази вицепрезидентът на базираната във Франкфурт институция Витор Констанцио, цитиран от MarketNews International.

По думите му пакетът от мерки, приети от банката след заседанието на 5 юни, ще се окажат ефективни при възстановяването на инфлацията в правилния ѝ диапазон. Констанцио направи изявлението си пред журналисти след среща между централните банки от Стария континент, Източна Азия и Тихия океан.

"Разбира се, ние сме убедени, че мерките, които предприехме през юни ще бъдат ефективни", каза той.

Все пак той подчерта, запитан за възможността за допълнителни стъпки, че "за момента ние ще изчакаме и да видим какъв ще бъде ефектът от тези мерки".

"Ситуацията сега в Европа е такава с много ниска инфлация", добави той, като уточни, че ЕЦБ е "далеч" от своята цел за ценова стабилност.

"И като резултат, на фона на тази ниска инфлация ние ще трябва да провеждаме парична политика според нашия мандат, за да се опитаме да насърчим този вид икономическа среда, която ще доведе до инфлация по-близка до 2%", коментира вицепрезидентът на ЕЦБ.

Витор Констанцио призна, че налице е "потенциален значителен риск" от засилване на геополитическото напрежение. Това би могло да засегне представянето на европейската икономика, ако тенденциите "окажат влияние върху цената на петрола".

Запитан за влиянието на ниските лихвени проценти върху цените на активите, Констанцио изтъкна, че определението на ЕЦБ за ценова стабилност се основава на индекса на потребителската инфлация, която не включва цената на активите.

"В случай на несъответствия в пазарите на активи има инструменти за справяне с тях", каза той. Вицепрезидентът на банката даде като пример увеличаващите капиталови изисквания, свързани с кредитирането на недвижими имоти.

По думите му въпреки че еврозоната е постигнала "голям напредък" в подобряването на своята институционална рамка, "няма място за самодоволство".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още