IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата на Драги

Пазарните участници започват със спекулациите как точно ще изглеждат очакваните стимули от страна на Европейската централна банка

17:00 | 10.01.15 г. 7
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

С наближаващото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 22 януари пазарите започват да спекулират как точно ще изглеждат очакваните стимули от Марио Драги и компания, а не дали изобщо ще ги има.

Икономистите от Rabobank смятат, че банката трябва (и най-вероятно ще) предприеме най-простия вариант – да купува държавни облигации на страните от еврозоната, пропорционално на дела на емитентите им в ЕЦБ. И все пак някои въпроси остават без отговори.

В изследването, озаглавено "Възможностите пред ЕЦБ за покупка", икономистите анализират три варианта на прилагане на количествени улеснения в Европа, предава холандското издание Het Finance Dagblad.

Според анализа "най-справедливият" вариант е прибягването до "ключови капиталови трансфери", които ще създадат най-малко възможности за политическо оспорване. По този начин няма да бъде дадено "предимство на страни, които позволяват на техните бюджети и дългове да излизат извън контрол".

Останалите два варианта ca ограничените покупки само на облигации с най-висок рейтинг и даване на мандат на националните банки да изкупуват дългове, смятат от Rabobank.

Ако се прибегне до втория вариант – ограничените покупки само на облигации с най-висок рейтинг, анализът показва, че ЕЦБ ефективно ще изтласка частните инвеститори от пазара на високорейтингови книжа, тъй като програмата ще включва само германски, френски, люксембургски, холандски, австрийски и финландски облигации.

Що се отнася до последния сценарий, то изследванията сочат, че ЕЦБ би могла, най-общо казано, "да си измие ръцете", оставяйки мръсната работа по излизане от дефлационната спирала на отделните национални централни банки.

Въпреки това редица въпроси продължават да са без отговори. На първо място, как и кой ще определи границите за покупките – или с други думи, колко голяма в крайна сметка ще е европейската програма за изкупуване на активи.

От Rabobank предупреждават, че обсъжданата вече програма за 500 млрд. евро би била прекалено голяма, освен ако ЕЦБ не иска да наруши заявката да не купува повече от 30% от дълга на всяка страна. Едно евентуално прибягване до програма в подобен размер ще доведе до удряне на тавана при естонските, латвийските, литовските, гръцките и кипърските облигации. При сценарий с 1 трлн. евро в списъка ще попаднат и книжата на Люксембург и Словакия. Вариант, включващ 1,5 трлн. евро, пък е прекалено "нереалистичен".

Друга проблемна част от програмата ще е фокусът на покупките – дали ще бъде включен единствено държавен дълг или и корпоративен.

Не на последно място стои въпросът и с цялостната ефективност на програмата. "Ние оставаме скептични относно ефективността на всяка програма за количествено облекчаване. ЕЦБ също така ще трябва да помисли за алтернативни или допълнителни планове за в бъдеще", посочва още анализът на Rabobank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 9 години
"Инвеститорите в еврозоната, търсещи активи убежища на фона на глобалната несигурност, държат под формата на облигации с отрицателна доходност рекордните 1,2 трлн. евро" - пише Financial Times!!!!Сумата е приблизително 25% от всички правителствени облигации в еврозоната!ЖЕЛАЕЩИ ДА ЗАКУПУВАТ ТЕЗИ ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ НЯМА.Дори и наложените отрицателни лихви по депозитите не промениха курса към закупуване на такива токсични облигации с висок кредитен рейтинг с които е пълна банковата система!Задава се ново финансово цунами с надутият ШИСТОВ БАЛОН в който са вложени над един трильон долара!Дефицита в Бюджета на Германия достита астрономичните нива от 2,1 трильона ? ! Какво да кажат останалите пърхащи държавици от ЕС!Затова и физиономията на СУПЕР МАРИО е толкова разногледа!ВЪПРОСА Е КОГА РОЛЕТКАТА НА ТОВА КАЗИНО ЩЕ СПРЕ ДА СЕ ВЪРТИ ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕ, КОЙ ГУБИ И КОЙ ПЕЧЕЛИ В ТОЗИ ВИРТУАЛЕН СВЯТ НА ПАРИТЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Що бе сега Гърция прави QE нали печатат да е слабо еми ей го слабо е ... :)) ако тоя *** започне да печата това ше се разпадне и а дано защото тогава вече всяка държава да си има контрол над парите, че няма само едни да бачкат а други да си барат меча ... и квот каже няккав *** където е работил в Голдман Сакс да става ше ги *** у звездите тея централните банкери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
lozkhris
преди 9 години
Я се покажи ти ве, който слагаш минуси на всички коментари по-долу!!!!Какво - вложил си преди 3 години на еврото и сега газ п.каш, че пада ли?Да си му мислил, ***....Няма да се успокоим докато не постигнем паритет с долара....ЕВРОТО ТРЯБВА ДА Е СЛАБО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Драги много закъсня - трябваше още 2012та да започнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
benasipro
преди 9 години
Драги действа малко мудно и със закъснение, дали и това не е целта му ;;Goldman Sachs и ING очакват паритет максимум към края на 2016, това вече не изглежда невъзможно, впредвид мудността на Драги (и разногласията по Европейската Монетарна политика между него, ЕЦБ, Меркел и т.н.)Гръцкият пациент, Украйна, Русия днес обяви че ще фалира проблемни банки, вероятно и нови проблеми ще донесат минуси на еврото.Естествено слабото евро ще засили Европейския износ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
menroom
преди 9 години
Аз мисля,че ще изчакат до март
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
lyusien
преди 9 години
Драги трябва да деиства бързо и вече трябва да е решил какво да прави Тои просто няма време Количествени улеснения корпоративни облигации Европа е на пределната точка между икономически възход и рецесия И всичко е в ръцете на Е Ц Б Не може да определят германците какво да се прави Това е Европеиска централна банка Ако не деиства много скоро локомотива ще остане без гориво а пътниците във вагоните ще замръзват от студ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още