IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият БВП се сви с 0,2% през четвъртото тримесечие

На годишна база гръцката икономика забавя растежа до 1,7%

15:42 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият БВП се сви с 0,2% през четвъртото тримесечие

Гръцката икономика се сви леко през последното тримесечие на 2014 г. в сравнение с третото тримесечие, сочат експресните оценки на Евростат, цитирани от Ройтерс.

В периода от октомври до декември БВП на средиземноморската страна е отчел тримесечен спад с 0,2%. За сравнение – през третото тримесечие на миналата година Гърция записа ръст от 0,7% на тримесечна база.

Прирастът на брутния вътрешен продукт спрямо година по-рано е в рамките на 1,7%, сочаст сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба. 

Темпото е по-слабо в сравнение с ревизираните нагоре данни за ръст от 2 на сто на годишна база през третото тримесечие, което е под оценката на запитаните от Ройтерс за ревизия до 2,2%.

Гръцкото правителство, МВФ и Европейската комисия предвиждат, че през 2014 г. растежът е бил в рамките на 0,6%. Предходната оценка на гръцкото финансово министерство бе за ръст от 0,7 на сто.

След шест години в рецесия гръцката икономика се завърна към растежа през 2014 г., припомня WBPOnline. През второто тримесечие БВП на Гърция записа реален ръст от 0,4% на годишна база.

Същевременно Европейската комисия очаква, че през 2015 г. именно Гърция ще постигне най-бърз икономически растеж сред страните членки на Европейския съюз. Оптимизмът на ЕК е базиран на допускането, че Атина ще се придържа към условията на спасителната програма. 

ЕК очаква, че през тази година Гърция ще запише растеж от 2,5%, след като по-ниските цени на петрола и по-високите разполагаеми доходи ще стимулират потреблението и износа, и най-вече – туризма и търговията. По-евтиното евро и нарасналата конкурентоспособност също ще са от полза за гръцката икономика.

За 2016 г. ЕК прогнозира ръст от 3,6% - толкова, колкото очаква за Ирландия и Латвия.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още