IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският брокер, който не се уплаши от швейцарския франк

На фона на загубите на големите играчи X-Trade бе от малкото посредници, които успяха да спечелят от отвързването на курса спрямо еврото

21:00 | 25.03.15 г.
Полският брокер, който не се уплаши от швейцарския франк

Повечето от най-големите играчи бяха силно засегнати от промяната на курса на швейцарската монетарна политика. Оказа се обаче, че един от най-малките... спечели.

Докато експерти, като Citigroup Inc и Saxo Bank, се почувстваха като ужилени след като Швейцария изненадващо премахна тавана на франка спрямо еврото в средата на януари, малката фирма на Якуб Мали се похвали, че е спечелила толкова пари много пари, с които може да започне да мечтае за експанзия.

Никой няма как да сбърка малката частна брокерска къща на Мали X-Trade с големите играчи на света. Базата във Варшава компания обслужва частни лица, които искат да играят на валутния пазар. Оборотът ѝ бе приблизително 22 млн. долара през 2013 г. – толкова, колкото Citigroup прави на всеки 14 часа.

Малка или не, фирмата на Мали се оказа подготвена за най-лошото от страна на Швейцарската централна банка. Седмицата преди това X-Trade Brokers удвои размера на обезпечението на клиентите, което трябва да се отпуска срещу техните сделки.

"Не мога да кажа, че късметът не беше част от играта", казва пред Bloomberg Мали. Но X-Trade също така има и сериозни постижения в прогнозирането на европейските валутни курсове. Експертите на компанията са в челните позиции в ранглистите на Bloomberg в прогнозиране на движението на руската рубла, унгарския форинт и турска лира.

Главният изпълнителен директор на брокера отказва да назове колко точно X-Trade е спечелил от франка. Но той казва, че сумата е достатъчна, за да го накара да мисли за придобивания и съвместни предприятия. Неговата фирма сега се насочва към разширяване на дейността си в Латинска Америка, Азия и дори Африка. В момента брокерът разполага с около 100 000 клиентски сметки, най-вече в Полша.

"Веднага след като се намери нещо, на разумни цени, ние ще имаме сделка", казва Мали. "Това няма да се случи през следващата седмица, но се надяваме, че няма да е след твърде дълго. Три месеца в нашия бизнес е цяла вечност."

Нещата обаче не стоят така за базирания в Ню Йорк брокер FXCM Inc. Внезапното поскъпване на франка доведе до капиталов недостиг в размер на 225 млн. долара в компанията, която е най-големият форекс посредник на дребно в страната. В крайна сметка FXCM успя да получи спасителен финансов пояс от Leucadia National Corp.

Как X-Trade го направи? Мали отдаде заслуженото на Пьотър Базак, ръководител на валутната търговия. Базак предприе ход по защита на средствата чрез повишаване на изискванията за обезпечения. По този начин, ако клиентите са загубили пари, X-Trade няма да бъде оставена да закъса за ликвидност, каквото стана с FXCM.

Швейцарският франк поскъпна спрямо еврото с над 30% в рамките на няколко часа на 15 януари, което е най-големият еднодневен ръст в историята. Междувременно валутата се изкачи с по над 15% спрямо всички над 150 парични средства, следени от Bloomberg. Тя се засили с близо 20 на сто спрямо злотата на този ден, като до момента полската валута е възстановила около половината изтритото тогава.

X-Trade е основана през 2002 г. от Якуб Заблоки, бивша валутен търговец от полското звено на Commerzbank AG. През 2010 г. Заблоки продаден миноритарен дял на Enterprise Investors – най-голямата частна компания за дялови инвестиции в страната. Мали казва, че X-Trade се надява да стане публична компания през следващата година.

Иронията е, че Пьотър Базак – търговецът, който измисли как компанията да се защити, напусна X-Trade "да отнеме малко почивка", по думите на Мали. "Това беше един много хубав подарък за сбогом от него."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още