IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Програмата за количествени улеснения на ЕЦБ протича плавно

Пресконференцията на президента на ЕЦБ бе прекъсната с викове "Сложете край на диктатурата на ЕЦБ!" от протестираща жена

17:39 | 15.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги брани политиката на ЕЦБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги брани политиката на ЕЦБ. Снимка: Ройтерс

Програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) протича "плавно" и е "предназначена" да продължи до края на септември 2016 г., подчерта за пореден път президентът на институцията Марио Драги в пресконференция в сряда.

След забележителен пробив в сигурността в началото на събитието Драги отново изтъкна, че банката ще продължи изкупуване на активи в размер на до 60 млрд. евро месечно, както е планирано.

Конференцията бе за кратко прекъсната от протестираща жена, която се втурна към предната част на залата, на няколко пъти вика "Сложете край на диктатурата на ЕЦБ!", качи се на масата пред него и изстреля конфети.

Драги започна изявлението си с оптимистично настроение, заявявайки, че развитието на програмата върви гладко. Има "ясни доказателства", че политическите мерки, които ние използваме са ефективни, каза той. Условията по заемите за фирми и домакинства са "подобрени значително".

Покупките са "предназначени да продължат до края на септември 2016 г., или във всеки случай, докато не видим трайна корекция в развитието на инфлацията", каза още той.

По време на сесията с въпроси от журналистите Драги омаловажи опасенията, че законовите рамки ще поставят институцията пред невъзможността да изкупува качествен дълг занапред предвид постоянното спадане на доходността, която на места премина и на отрицателна територия.

Той повтори, че банката не предприема умишлено отслабване на еврото и че обменният курс не е нейна целева политика. "Текущият валутен курс е резултат от различни цикли на политиката и бизнеса", добави президентът на ЕЦБ.

Марио Драги застъпи тезата, че икономическите условия в блока се подобряват, но каза, че възстановяването зависи от мерките по паричната политика на ЕЦБ. "Възстановяването е обусловено от пълното прилагане на нашата позиция по паричната политика".

Запитан дали е доволен от темпото, с което европейските правителства прилагат структурни реформи, Драги изтъкна, че политиците трябва да направят повече. В същото време той отхвърля идеята, че програмата за изкупуване на активи стимулира реформите и че паричното разхлабване трябва да е придружено от действия от страна на националните правителства.

По-рано през деня централната банка запази основния си лихвен процент непроменен, каквито бяха и очакванията. Ставката остана на рекордно ниското ниво от 0,05 на сто. Освен това институцията запази и лихвата по пределното кредитно улеснение от 0,3%, докато тази по депозитите пък бе запазена при отрицателната стойност от -0,2%.

И трите ставки бяха понижени за последно през септември 2014 г. Оттогава насам няколко от най-високопоставените ръководители на банката посочиха, че лихвите вероятно няма да бъдат понижавани повече, тъй като това не би оказало съществено влияние върху икономиката.

ЕЦБ ще печата нови пари, с които ще изкупува ценни книжа. В идеалния случай през търговските банки, от които централната банка планира да изкупува облигации, свежите пари под формата на кредити ще достигнат компаниите и потребителите. По този начин могат да бъдат засилени потреблението и инвестициите и да се раздвижи вялата конюнктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
дали покачването на петрола скоро няма да сложи край на европейските QE?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Tyrista
преди 9 години
watch out Mr Mario... a crazy lady attacks :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Tyrista
преди 9 години
watch out Mr Mario... a crazy lady attacks :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 9 години
ех МАРИО, МАРИО,ТАЗИ КАКА СЕ Е КАЧИЛА НА БЮРОТО ТИ.ГОЛЯМ СЕКС ЩЕ ПАДА. КОЙ КОГО ОТСЕГА Е ЯСНО. ПОЗАТА ТИ ЯСНО ГОВОРИ, ЧЕ ЩЕ СИ ОТ *** СТРАНА АМИ ДА ТИ ПРАЩАМЕ ПО СПЕШНОСТ ОГНЕБОРЕЦА СУПЕР БОЙКО? УМРЕМ ОТ СМЕХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още