IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишеното търсене на енергия даде тласък на британското производство през април

Най-голям натиск върху данните приложиха фабриките, чиято продукция намаля неочаквано с 0,4%

15:03 | 10.06.15 г.
Повишеното търсене на енергия даде тласък на британското производство през април

Повишеното глобално търсене на енергия даде тласък на общото индустриално производство във Великобритания през април, като добивът на петрол и газ в Северно море доведе до 0,4% ръст на продукцията, показаха данните на Службата за национална статистика (ONS). Продукцията за предходния месец март пък бе ревизирана до покачване с 0,6% на месечна база, предава WBP Online.

Добивът на петрол и газ нарасна с 8,7% – най-рязкото повишение от февруари 2014 г. насам, съобщи експертът от ONS Алаа Ал-Хамад. Възходът се дължи на редица увеличения на производство от офшорни тръбопроводи в някои от терминалите на Северно море.

"Данните на Министерството на енергетиката, показващи увеличаване на производството на суров петрол, са в съответствие с повишенията, наблюдавани на световния петролен пазар", заяви Ал-Хамад.

Най-голям натиск върху данните приложиха фабриките, чиято продукция намаля неочаквано с 0,4% спрямо очакванията за леко увеличение. ONS посочи, че основната причина за този внезапен спад е по-слабото търсене на фармацевтични продукти.

Частното изследване на Markit за активността през май показа, че промишленото производство е нараснало леко до 52 пункта спрямо 7-месечно дъно от 51,8 пункта месец по-рано.

Коментирайки майското проучване, старши икономистът на Markit Роб Добсън посочи, че "очакванията за широк отскок в икономическия растеж на Великобритания през второто тримесечие на годината са поставени под въпрос".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още