IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната отчита най-бързия си ръст за последните 4 години

PMI индексът във Франция е достигнал най-високите стойности от април 2011 г.

12:43 | 23.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Активността в производствения сектор в еврозоната през юни се е увеличила с най-бързия си темп за последните четири години, показват публикувани във вторник данни. Това е поредният знак, че възстановяването в региона набира все по-голяма скорост, коментира CNBC.

PMI индексът на компанията за финансови анализи Markit, който следи активността в секторите на производството и услугите, се е повишил до 54,1 пункта през юни от 53,6 пункта през май, като данните са в съответствие с прогнозите на анализаторите. Всяко ниво над границата от 50 пункта показват експанзия на икономическата активност докато стойности под нея са сигнал за свиване.

Главният икономист на Маркит Крис Уилямсън посочва, че еврозоната устоява относително добре на гръцката буря. След вчерашната среща на върха на еврозоната има големи надежди за споразумение с Атина в близките дни, за да бъде избегнат дефолт на страната. 

Данните за PMI индекса, изнесени по-рано през деня, показват, че перспективите пред двете големи европейски икономики – Германия и Франция, също са изключително положителни.

Стойностите на индекса PMI за Франция са се повишили до 53,4 пункта от 52 пункта през май. Това са най-силните му нива от април 2011 г. и са значително над средните прогнози на икономистите. Данните показват, че през юни производственият сектор на страната се е разширил за пръв път от април 2014 г., достигайки 50,5 пункта. Секторът на услугите също отбелязва ръст до 54,1 пункта от 52,8 пункта през май.

Заради по-евтиния петрол и по-слабото евро, които дават тласък на потребителите и бизнеса, прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) са, че икономическият растеж на втората най-голяма икономика в Европа през 2015 г. ще надвиши 1%, което е двойно по-бързо от резултатите през миналата година, съобщава Bloomberg. Икономистите в момента следят дали подемът е достатъчно силен, за да насърчи инвестициите нс компаниите и експанзията да продължи и през следващата година.

Що се отнася до Германия, индексът PMI е достигнал 54,0 пункта от 52,6 през миналия месец. Резултатите за производствения сектор сочат повишение от 51,1 пункта през май до 51,9 пункта през юни, надвишавайки прогнозите за 51,3 пункта. В сферата на услугите индексът също бие очакванията, достигайки ниво от 54,2 пункта за юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още