IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската индустрия се е свила с 0,4% през юни

С 31,3% обаче е скочило производството на оръжия и боеприпаси

12:53 | 06.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Британското индустриално производство не успя да оправдае очакванията през юни, докато добивът на нефт и газ записва най-големия спад от 17 месеца насам. Същевременно преработващата промишленост надхвърли очакванията, най-вече заради производството на метали, предава WBP Online.

Преработващата промишленост на Острова показа признаци за подобрение през юни и записа ръст от 0,2%, показват данните на Службата за национална статистика. Покачването е по-високо от очакваните 0,1% от пазарните анализатори и е подпомагано от производството на оръжия и боеприпаси, които записаха скок от 31,3% на месечна база.

Въпреки това общото производство на Великобритания се е свило с 0,4%. Анализаторите бяха заложили на ръст от 0,1%. Причината за спада можем да търсим най-вече във спада на добива на нефт и газ, които са намалели с 5,8%, и така записаха най-силното падане от януари миналата година. Свилия се добив се дължи на това, че той е бил прекалено висок през миналите месеци спрямо обичайното, смята Ала ал Хамад от Службата за национална статистика.

Въпреки спада през юни обаче, индустриалното производство се е представило по-добре през второто тримесечие спрямо първото, сочат ще данните, записвайки ръст от 0,7%. Преработващата промишленост се е свила със 0,3% през второто тримесечие спрямо предходния период. Най-голям принос за ръста на индустрията има добиваната промишленост, която е нараснала с 6,3% и така е записала най-големият ръст от 1993 г. насам. Но британската статистика отбелязва, че това покачване е рефлектирало в едва 0,1 процентни пункта от прогнозата за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за второто тримесечие.

На годишна база преработващата промишленост е записала ръст от 1,5%.

Британската търговска камара оценява следващите няколко месеца като предизвикателство пред производството. Според проучване, проведено от организацията сред 7 500 предприятия, преработващата промишленост ще е тази, която ще препъва растежа на Острова.

„Преработващата промишленост се бори със структурни проблеми от години, но дори в тези условия мащаба на спада е изненадващ. Част от причините, може би силата на паунда спрямо еврото и долара. Но колебанията във валутните курсове не са единствените спорни въпроси “, смята Джон Лонгтон, директор на Британската търговска камара.

Според него са налице три структурни проблема пред преработващите компании. На първо място това е хроничният недостиг на инвестиции, изострен от липсата на капитали и дългосрочни стимули. На второ място, недостатъчните инвестиции в инфраструктурата и на трето място, недостатъчната помощ повече компании да успеят на външните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още