IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия опитва да спре поевтиняването на рублата

Фирми и банки трябва да погасят около 35 млрд. долара чуждестранен дълг, чийто падеж настъпва от септември до декември 2015 г.

15:23 | 10.08.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Русия опитва да спре поевтиняването на рублата

Централната банка на Русия заявява, че тази година плащанията по корпоративните дългове няма да залеят валутния пазар „с излишно търсене“, в опит да внесе спокойствие, след като руската рубла поевтиня с най-много сред валутите на развиващите се пазари, предава Bloomberg.

Фирми и банки трябва да погасят около 35 млрд. долара от общия чуждестранен дълг за 61 млрд. долара, чийто падеж настъпва от септември до декември, става ясно от съобщение на финансовата институция, поместено на сайта й. Останалата част може да бъде преструктурирана или рефинансирана, защото част от сумата се държи от дъщерни дружества.

Политиците се опитват да предотвратят още един срив на рублата, след като погашенията на чуждестранни задължения от фирмите миналата година спомогнаха за разпалването на най-дълбоката валутна криза в Русия от 1998 г. насам.

На фона на възобновеното поевтиняване на суровините, което удря рублата, през юли Централната банка на Русия спря покупките на чужда валута, за да укрепи резервите си.

„Вербалната интервенция е насочена към стабилизиране на пазарното настроение спрямо рублата“, коментира икономистът в Alfa Bank Дмитрий Долгин. „На пазара са налице опасения, че приближаващият падеж на външен дълг ще упражни сериозен натиск върху баланса на търсенето на валута и върху предлагането на вътрешния пазар, особено в условията на спадащи цени на петрола.“

Коментарите на централната банка „отчасти ще подкрепят рублата, но ще се отнасят основно до най-емоционалните, спекулативно настроени инвеститори“, смята анализаторът в Nordea Bank Денис Давидов. „Най-уязвимият проблем за пазара е цената на петрола.“

Кредитни институции и фирми акумулираха близо 135 млрд. долара под формата на ликвидни чуждестранни активи, разкриват данни на централната банка. Текущата сметка на Русия, която също може да подпомогне за финансирането на дълговите плащания, се оценява на 20 млрд. долара при цена на петрола от 40 долара за барел, изчислява институцията.

Освен това Централната банка на Русия разполага със свободни близо 14 млрд. долара за обратни изкупувания на чужда валута от програмата за 50 млрд. долара, стартирана миналата година.

Рублата поевтинява за четвърти пореден ден, като към 15:10 часа губи 0,29% от стойността си спрямо долара до 64,232 рубли. Това е най-ниското ниво от 28 януари 2015 г., сочи справка на Bloomberg. Сривът бе най-сериозен в понеделник, а и най-голям сред валутите на 24 развиващи се пазара, чието представяне агенцията следи.

Освен това 5-годишните държавни ценни книжа на Русия поевтиняха, с което доходността се покачи с 3 базисни пункта до 11,13%, а борсовият индекс MICEX се понижава с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 24
SPART
преди 8 години
Тоз Блумбърг само ви подвежда,но дано да е от превода!Ето актуалното инфо:"Встреча с Председателем Центрального Банка Эльвирой Набиуллиной"http://kremlin.ru/events/president/news/50115
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още